Hrana i piće

Zlatna pravila da se tjestenina ne lijepi

Kod pripreme tjestenine veoma je važno da se kuva na pravoj temperaturi. Tako je jedno od najvažnijih pravila da voda mora prokuvati jer bez mjehurića ne možemo dobiti ukusnu pastu ili špagete.

Tjestenina - Dnevno.hr

Voda mora da provri

Razlog tome leži u skrobu koji tjestenina otpušta u prvih nekoliko minuta kuvanja. Voda mora da proključa kako se testenina ne bi slijepila. Da bi tjestenina imala mjesta da kretanje, potreban je veliki lonac za kuvanje.

Dodavanje ulja u vodu- da ili ne?

Kad je riječ o tome treba li dodati ulje u vodu ili ne, mišljenja kuvara se razlikuju. Kuvarica Lidia Bastianič kaže da ulje sprečava tjesteninu da upije sos, a Gordon Remzi tvrdi da se na ulju tjestenina neće zalijepiti.

So u vodi je neophodna

Dodavanje soli u vodu u kojoj ćete kuvati tjesteninu omogućava bolji ukus jelu.

Osim toga, slana voda od kuvanja tjestenine je odličan dodatak sosu zahvaljujući skrobu koji će ga dodatno zgusnuti,pišu Nezavisne


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh