Hrana i piće

Zdrav i ukusan kolač od hurmi koji je gotov u tren oka

Hurme imaju širok spektar zdravstvenih dobrobiti zbog kojih se smatraju najzdravijim voćem na zemlji.

Kolač od hurmi - Ilustracija -Hayat

Vjeruje se kako imaju učinkovito djelovanje u liječenju raka, za što je zaslužan upravo selen. Hurme možete koristiti i kod pravljenja zdravih kolača.

Jedan od recepata vam nudimo u nastavku.

Sastojci:

25 hurmi, 200g zobenih pahuljica, kašika maslaca, dvije banane, lanene i sjemenke suncokreta, susam, četiri kašike kakaa, voda, jaje i prašak za pecivo.

Zobene pahuljice pomiješati sa kašičicom praška za pecivo, dodati sjemenke, pa dodati jaje i izgnječene banane, te malo vode i sve dobro sjediniti, staviti u mali pleh da se peče 15-20 min. Hurme očistiti i izrezati na sitne komadiće, dodati kakao i kikiriki maslac i preliti vrućom vodom(da prekrije hurme), ostaviti malo da stoje potopljenje pa ih dobro izgnječiti da postane sve kao krem namaz.

Kada se kora od zobenih pahuljica ohladi, preko dodati fil od hurmi, možete na kolač staviti i malo šlaga, i vaš desert je gotov.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh