Hrana i piće

Koje voće i povrće ne smije u frižider

Najbolji sajvet o tome kako se hrana ispravno čuva nekad se prenosio s koljena na koljeno.

Hrana - Radiosarajevo.ba

Današnja generacija, odrasla na grickalicama, kao da je zaboravila kako upiti tako važne životne lekcije, prenosi agencija “Hina”.

Tako barem tvrdi Ditlind Hanrider, profesorica prehrambenih nauka na nemačkom Univerzitetu Anhalt.

Na primjer, većinu takozvanog južnog voća ne bi trebalo čuvati u frižideru“, rekla je.

Dio potrošača možda i zna da jabuke proizvode gas etilen.

Ipak, većina ne zna da takav gas proizvodi i paradajz, niti da u frižideru brže gubi aromu“, dodaje nutricionistkinja Antonija Blumental.

Ali nije to sve. Avokado, kruške, smokve, nektarine, šljive.. svi proizvode etilen.

Frižider je najgore mjesto za čuvanje limuna jer i oni tamo brzo gube aromu. Najbolje ih je smestiti u korpu u najhladnijoj prostoriji u kući, kako bi između njih mogao da cirkuliše vazduh. A najgore ih je ostaviti u plastičnoj kesi, jer je pojava plesni zagarantovana.

“Hina” prenosi da su najosjetljivije povrće na hladnoću patlidžani. I dok se s paradajzom možda odlično slažu u šerpi, njihova osjetljivost na etilen ukazuje na to da ih treba čuvati dalje od paradajza.

Ako se ispravno čuvaju, na temperaturama od 10 do 13 stepeni, paradajzi mogu ostati svježi maksimalno deset dana.

Pasulj i karfiol, na primjer, mnogo su osjetljiviji i potrebno ih je brzo potrošiti. Crveni pasulj ne bi trebalo čuvati duže od tri dana na hladnom i suhom mestu. Nakon toga će početi da gnjile. Karfiol još i kraće, dan ili dva.

Ako se pojave crne mrlje, to je plesan i karfiol više nije za jelo“, kaže Blumental.

Takva buđ čak može sadržati i otrovne, kancerogene sastojke. Ne pomaže ni ako se mrlje odsjeku, jer pored njih ima i onih oku nevidljivih.

Šargarepa može biti u frižideru, ali je treba ukloniti iz ambalaže u koju se pakuje u prodavnicama.

Šargarepe na gomili mogu u frižideru potrajati sedam dana, ali one oprane, očišćene i spakovane pojedinačno biće dobre i četiri sedmice.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh