Hrana i piće

Proteinski hljeb koji jača imunitet i podstiče mršanje – recept Jamie Olivera

Recept za hljeb koji podstiče imunitet i pomaže da smršate – idealno jelo Jamie Olivera.

Proteinski hljeb - Krenizdravo.rtl.hr

Preporučuje se da tokom pandemije virusa jedete što manje bijelog brašna, a da u ishranu ubacite zdrave namirnice za jačanje imuniteta, piše “Lovesensa“.

Sjemenke raznih vrsta su poznate kao sjajan izvor vitamina i minerala, a u ovom hljebu dominira moćna kombinacija sjemenki bundeve, maka, suncokreta, susama i čia sjemenki. Zato je ovaj proteinski hljeb idealan za jačanje imuniteta, a možete ga slobodno jesti i tokom dijete.

Ako želite da smršate, običan hljeb od bijelog brašna zamijenite ovim hljebom i dobit ćete zdrav obrok sa zdravim kalorijama.

Zdrav proteinski hljeb za jači imunitete po receptu Džejmija Olivera:

Sastojci:

  • 7 g suhog kvasca
  • 4 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 250 g ražanog brašna
  • 100 g mljevenih badema
  • 50 g lanenog sjemena
  • po 100 g mješovitih sjemenki, kao što su čia, mak, suncokret, susam, bundeva
  • 1 grančica svježeg ruzmarina
  • 4 velika jaja

Priprema:

Zagrijati rernu na 190ºC. Poravnajte 1,5-litarsku teglu od veštačkog papira sa masnim papirom.

U posudu sipajte 375 ml mlake vode, dodajte kvasac i ulje, zatim miješajte viljuškom dok se ne sjedini i ostavite po strani 5 minuta.

Brašno, mljevene bademe i sve sjemenke sipajte u veću posudu sa prstohvatom morske soli i napravite udubljenje u sredini. Sitno isjeckajte i dodajte listove ruzmarina. Umutite jaja, pa ulijte u mješavinu kvasca.

Smjesu sa jajima i kvascom dodajte u posudu sa brašnom i miješajte dok ne dobijete glatko tijesto.

Prije pečenja imate dva izbora, ili ćete peći odmah i dobiti hrskavi hljeb ili ostavite tijesto da odstoji i naraste preko noći u frižideru, pa ga sutradan ispecite.

Pecite hljeb oko 45 minuta, odnosno dok korica ne dobije zlatkostobraon boju.

Ovaj hljeb je svjež po nekoliko dana.

Možete ga jesti uz razne zdrave namaze poput humusa, namaza od avokada ili od pečenih paprika. Takođe, možete ga tostirati i jesti kao dviopek uz čorbe i potaže.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh