Hrana i piće

Kada se ne smije koristiti maslinovo ulje

Maslinovo ulje se često pominje kao najbolji izbor kada želimo da zaštitimo zdravlje i svako jelo učinimo ukusnijim.

Maslinovo ulje - Lisa.rs

Međutim, ipak postoje neke situacije u kojima ono nije dobar izbor.

Ako niste sigurni da je kvalitetno

Prije nego što maslinovo ulje iskoristite za kuhanje ili kao sredstvo za njegu kože, važno je da ste sigurni da se radi o ekstradjevičanskom ulju. Istraživanja tvrde da je čak 80 psoto maslinovog ulja pomiješano s nekim drugim uljima ili je pravljeno od manje kvalitetnih maslina. Čak se u njega dodaje i prošlogodišnje ulje kako bi se ono iskoristilo i da bi se dobilo na količini. Zato se dobro raspitajte koje je stvarno kvalitetno da ne biste džaba bacali pare.

Za prženje

Neki stručnjaci u kulinarstvu tvrde da maslinovo ulje prestaje da bude zdravo za naše srce ako se zagrijava na veoma visokoj temperaturi. Brojni nutricionisti kažu da se ono, baš kao i sva ulja, tokom zagrijaevanja raspada, pa veliki broj važnih materija, poput omega-3 masnih kiselina i antioksidansa u tom procesu propadaju.

Za roštilj

Mnogi kuhari preporučuju mariniranje povrća i mesa namjenjenog za pečenje na roštilju u maslinovom ulju. Ovaj postupak neće naštetiti, ali neće donijeti ni mnogo koristi jer će vjerovatno ulje gorjeti i učiniti da hrana ima ukus izgorjelog drveta. Pošto hrana na roštilju ne zahtjeva ulje, njime dobro namažite rešetke, ali onim koje podnosi visoke temperature. Kada je hrana gotova, tek tada je, ukoliko želite, možete lagano premazati maslinovim uljem.

Kao preparat za njegu kože sklone aknama

Vjerovatno ste čuli da, kada su u pitanju zdravlje i ljepota kose, mnogi hvale maslinovo ulje, a često se može pronaći u proizvodima poput sapuna, losiona… U tome nema ništa loše kada je u njima zastupljeno u maloj količini, ali ono i te kako može pogoršati probleme onih čija je koža sklona pucanju i aknama jer maslinovo ulje poprilično zatvara pore.

Za pripremu kolača

Razlog je jednostavan – maslinovo ulje ima jaku aromu pa možete narušiti ukus deserta, piše “Kurir“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh