Hrana i piće

Recept za najukusniji kolač: Domaće ledene kocke

Kremast, sočan kolač kog obožavaju sve generacije.

Ledene kocke - Serpica.net

Biskvit:

  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 2 kašike kakaa

Mutite kao klasični patišpanj, prvo šne od bjelanaca, pa dodajte žumanca, a zatim prethodno pomiješano brašno sa praškom za pecivo i kakaom. Pecite na 200 stepeni dok biskvit ne počne da se odvaja od ivica.

Sirup za prelivanje biskvita:

400 ml vode i 200 g šećera ukuhajte na ringli poput sirupa ali da ne bude previše gusto, pa prelijte biskvit i ostavite sa strane.

Fil:

U 2 šoljice mlijeka sipajte 9 kašika brašna i umutite. Na ringlu stavite 500 ml mlijeka i 9 kašika šećera i prije nego provri dodajte pomiješano mlijeko i brašno i dodajte vanilin šećer. Miješajte neprekidno na srednjoj vatri dok ne postane gust fil, zatim ohladite.

Savjet: Obavezno nakon što skinete fil sa ringle, premutite ga dobro mikserom da dobijete glatku masu.

Posebno umutite 250g putera i dodajte kašiku po kašiku prohlađenog bijelog fila u puter. Bitno je da ne bude vruć. Izravnajte fil preko biskvita.

Glazura od čokolade:

Stavite 6 kašika slatke pavlake na ringlu i 100 g čokolade i miješajte dok se ne otopi. Prelijte preko bijelog fila.

Ostavite u frižideru minimum 2 sata a potom sjecite na kocke, piše “Stvar ukusa“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh