Hrana i piće

Recepti za domaći kvasac

Zbog trenutnog vanrednog stanja rafovi u radnjama se brzo prazne jer ljudi ne znaju koliko će ova situacija trajati, pa žele da imaju zalihe.

Kvasac - Cajeviza.com

Ako kojim slučajem niste uspjeli da pronađete kvasac mi vam nudimo par prijedloga kako ga možete napraviti sami kod kuće.

Sastojci za kvasac od voća

  • 1 jabuka
  • 750 g oštrog brašna
  • 520 ml vode

Priprema:
Jabuku prepolovite na pola, izvadite jezgro, te narendajte u jednu posudu. Pola kg brašna pomiješajte s 350 ml vode, dodajte jabuku, te sve dobro zatvorite u teglu. Nakon tri dana smjesa će narasti i pojaviće se mjehurići. Pola smijese bacite, a drugu polovinu u posudi pomiješajte s 250 g brašna i 170 ml vode. Smjesu dobro zatvorite u teglu i ostavite nekoliko dana na sobnoj temperaturi. Kada se pojave mjehurići, vaš kvasac je spreman za upotrebu.

Za savršen hljeb vam je potrebno 250 g kvasca, a ostatak smjese nastavite da održavate dodavanjem brašna i vode potrebnih da smjesa bude rijetka.

Kvasac od žitarica

Prvi dan pomiješajte 20 g brašna i 20 ml vode da dobijete homogenu smjesu. Drugi dan pomiješajte još 20 g brašna i 20 ml vode, pa još dva puta tokom dana dobro promiješajte smjesu.
Treći dan dodajte još 30 g brašna i 30 ml vode, pa tokom dana promiješajte još dva do tri puta. Četvrti dan sklonite polovinu smjese, te ponovite postupak od trećeg dana. To isto uradite i peti i šesti dan. Sedmog dana vaš kvasac je gotov i spreman za upotrebu.

Kvasac od krompira

Dobro skuhajte jedan krompir koji ste isjekli na kockice. Iscjedite ga, ali sačuvajte vodu od kuhanja. Krompir pomiješajte s jednom kašičicom soli i jednom kašičicom šećera. Ostavite da se smjesa ohladi, pa dodajte 1/4 vode od kuhanja. Smjesu ostavite nekoliko dana da odstoji.

Kvasac za tijesto

  • 200 g integralnog brašna
  • 1 dcl tople vode
  • 1 kašičica meda

Priprema:
Pomiješajte 50 g integralnog pšeničnog brašna i 1 dcl tople vode.
Dodajte 1 kašičicu meda ili ječmenog slada. Promiješajte i sipajte u staklenu teglu, pokrite platnenom krpom i ostavite da stoji na toplom mjestu. Sutradan promiješajte i ponovo pokrite. Trećeg dana uveče kad se pojave mjehurići dodajte 150 g brašna i 1,5 dcl vode. Dobro promiješajte i teglu ponovo pokrite. Četvrtog ili petog dana smjesa će biti spremna za pripremu tijesta. Uzeti 1 šolju kvasa, a ostatak (ostavite u staklenoj tegli) i držite zatvoreno u frižideru, piše “Večernji“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh