Hrana i piće

Zanimljiv obrok: Musaka na afrički način

Ovo tradicionalno južnoafričko jelo je poznato po začinjenom mesu i topingu od jaja.

Musaka - Stvarukusa.rs

Najviše podsjeća na našu musaku samo što nema krompira. Ukus je zanimljiv jer ima suhog voća i džema od manga, ali ako vi niste ljubitelj slobodno izbacite iz recepta biće jednako ukusan.

Sastojci:

  • puter
  • 400 ml punomasnog mlijeka
  • 50 g prezli
  • 4 velika jaja
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kg jagnjećeg mljevenog mesa
  • 2 luka (isjeckan)
  • 1 lovorov list
  • 2 čena bijelog luka (sitno isjeckan)
  • 2 kašike kari paste
  • 250 ml jagnjećeg bujona (od kockica supe)
  • 2 kašike vorčester sosa
  • 2 kašike džema od manga
  • 50 g suhog grožđa
  • 50 g suhih kajsija (isjeckanih)
  • 1 kašika sirćeta

Priprema:
Zagrijati rernu na 180°C, a dublju tepsiju premazati puterom. U posudi pomiješajte mlijeko, jaja i prezle i umutite viljuškom, pa odložite. U velikom tiganju zagrijte ulje, a zatim ispržite meso. Prebacite meso u praznu činiju pomoću kašike sa prorezom. U tiganj dodajte luk i lovorov list i pržite ih 10 minuta, ili dok luk ne postane zlatno-braon. Zatim u tiganj dodajte bijeli luk još minut pržite, pa dodajte pastu od karija. To pržite još minut, pa vratite mljeveno meso i lijepo promiješajte. Sipajte bujon, pa stavite da proključa i kuhajte još nekih 10 minuta ili dok većina tečnosti ne ispari. Sklonite tiganj sa vatre i dodajte preostale sastojke. U tepsiju koju ste premazali puterom dodajte mljeveno meso iz tiganja i prelijte sa mlijekom, jajima i prezlama. Pecite 35 minuta na 180°C ili dok ne dobije zlatno smeđu boju, piše “Stvar ukusa“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh