Hrana i piće

Koliko dugo se kuha biža?

Biža ili grašak ima izuzetne hranljive vrijednosti i mnogima je u kategoriji omiljenih kuhanih jela.

Grašak - Stvarukusa.rs

Ali uvijek postoje nedoumice oko toga koliko dugo se on kuha. Ovde govorimo o svježem, tek ubranom grašku, ne onom zamrznutom koji se kupuje u prodavnici i koji je djelimično već pripremljen.

U zavisnosti od vrste graška, ponekad je potrebno više vremena da se grašak skuha – nekada i 2 pa i 3 sata. Ako voda ispari, dodajte vruću vodu. Da biste sačuvali zelenu boju graška dodajte prstohvat šećera tokom kuhanja i lagano promiješajte.

Zamrznuti grašak se kuha na isti način kao i svjež, ali uvijek provjerite da nema zaostalih tvrdih zrna graška. Grašak se u principu zamrzava odmah nakon branja i to omogućava da ostane koristan i ukusan, čak i zamrznut.

U grašak možete dodati suncokretovo ulje ili maslac za brže kuhanje. Pjenu koja se napravi tokom kuhanja uklonite kašikom. Na kraju kuhanja se stavlja so. Gotov grašak može da se čuva 2 dana u frižideru prije upotrebe i jela.

Klasičan kuhani grašak

Potrebno je:

  •  1 kg graška šećerca
  • 1-2 šargarepe
  • 1 glavica luka
  • ulje
  • 1 zelena paprija
  • 1 svjež paradajz
  • 2 sitno sjeckana krompira
  • začin peršunov i celerov list

Priprema:

Luk sitno isjeći i propržiti na ulju pa dodati šargarepu na isječenu na kolutove, dodati grašak i dinstati na tihoj vatri dodajući polako pola šoljice vode. Kasnije dodati i sjeckan mlad krompir i zelenu papriku. Tako polako dinstati oko 40 min pa dodati sječen paradajz, malo začina, soli i na kraju sjeckan celerov list i peršun, piše “Stvar ukusa“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh