Hrana i piće

Skuhajte savršenu tjesteninu, svaki put

Iako pripremanje tjestenine izgleda kao najprostija stvar na svijetu, nebrojano puta se dogodilo da upravo tu pogriješimo prilikom spremanja obroka.

Tjestenina - Dnevno.hr

Italijani tvrde da svi mi imamo pogrešan pristup prilikom pripremanja njihove hrane, pa su ostavili savjete kako da vam tjestenina uvijek bude prefektno kuhana.

Ovih 5 stvari ne treba da radite kad pripremate tjesteninu:

Dodavanje ulja “da se ne zalijepi”

Kada dodate ulje vodi, jedino što se dešava jeste da se sos neće zalijepiti za makarone. Sve što vam je potrebno, kako biste bili sigurni da se makarone neće zalijepiti, jeste da se uvjerite da u posudi ima mnogo vode; da s vremena na vrijeme promiješate i da budete sigurni da je voda proključala prije nego što dodate tjesteninu, piše “Kurir“.

Mišljenje da nam ne treba mnogo vode je pogrešno

U stvari, potrebno vam je dosta vode. Obično se preporučuje između 4 i 6 l vode za 1 kg tjestenine. Tako se skrob razrjeđuje i izbjeći ćete da se makarone zalijepe.

Ne čekate da voda proključa

Kada je dodate prvi put ili za vrijeme kuhanja, proključala voda spriječava da se makarone zalijepe i pomaže da tjestenina otpusti svoje najljepše arome.

Solite li vodu u kojoj kuhate tjesteninu?

Većina ljudi ne smatra da je potrebno da se voda soli, jer se kasnije sole i makarone ili sos koji se dodaje i tako se postiže jedan te isti efekat. Međutim, oko ovoga se Italijani ne bi složili. Ako ne posolite vodu, vaše makarone ili špagete će biti bezukusne i bez arome, jer ukus im se neće razviti kako treba.

Ispiranje kuhane tjestenine hladnom vodom

Zaista nema potrebe da to radite, osim ako ne planirate da koristite makarone za hladnu salatu. U suprotnom ćete oprati i skrob i vaš sos se neće zadržati na makaronama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh