Hrana i piće

Bijeli lukom “protiv” demencije, razvoja raka i lošeg imuniteta

Ako jedete sirov bijeli luk, setite se da morate da ga zgnječite ili usitnite kako biste aktivirali njegova ljekovita svojstva

Bijeli luk - Blogspot.com

Konzumiranje belog luka može biti dobro za vaš mozak, naročito sa godinama. Jedinjenja u belom luku poboljšavaju crevne bakterije i pamćenje.

Belu luk je cenjen od davnina, on je koristan za srce, odličan u borbi protiv infekcija i raka.

Studija koja je predstavljena na godišnjem sastanku Američkog fiziološkog društva 2019. godine, potvrđuje status belog luka kao superhrane, a takođe podržava njegova moćna lekovita svojstva koja su cenjena od davnina.

“Naši rezultati pokazuju da konzumiranje hrane sa belim lukom koji sadrži alil sulfid može održati zdravlje mikroorganizama creva i poboljšati kognutivne funkcije kod starijih ljudi,” rekao je autor studije.

Odnos između crevnih bakterija i zdravlja nervnog sistema poznat je već duže vreme. Na primre, kod osoba sa demencijom, sastav crevne mikroflore se razlikuje od zdravih pacijenata.

Belolučana voda: Čisti telo od bakterija, virusa i toksina za 7 dana! (RECEPT)

Studija je koristila svež beli luk, a zatim i stariji (polutruo) beli luk kako bi ispitali jedinjenja koja nastaju trulenjem luka u organizmu.

Tada je otkriveno da ta jedinjenja, nastala razgradnjom belog luka u organizmu mogu da zaštite mozak na nekoliko načina:

Štite od neurodegerativnih bolesti;
Sprečava povrede mozga posle ishemije;
Štiti nervne ćelije od apoptoze;
Sprečava oksidativnu ćelijsku smrt uzrokovanu β – amiloidom.

“Pored toga lečenje ovim jedinjenjem belog luka (AGE – Aged Garlic Extract) sprečava se degeneracija prednjeg režnja mozga, poboljšava se učenje, čuva pamćenje, ali i povećava životni vek,” kažu stručnjaci.

Vođe ove strudije tvrde da AGE-om se može lečiti Alchajmerova bolest.Beli luk je dobar za srce

Beli luk je poznat po tome što sprečava i leči širok spektar bolesti kardiovaskularnog sistema i metabolizma, uključujući aterosklerozu, trombozu, visok krvni pritisak i dijabetes. Ne samo da podstiče imuni sistem, pojačava detoksikaciju i ima antimikrobno dejstvo, ima snažna antioksaditivna svojstva koja poboljšavaju zdravlje.

Pored toga, uzimanje belog luka u prahu ima zaštitni efekat na elastičnost aorte. Aorta je najveža arterija čiji je zadatak da trasportuje krv iz srca u ostatak tela. Vremenom, ukočenost aorte se javlja zbog starosti, ali i zbog rizika od srčanih bolesti, zastoja srca kao i do moždanog udara.

Međutim, osobe koje su koristite beli luk u prahu, imale su manju verovatnoću da dožive krutost arterije. “Podaci do kojih smo došli istraživanjem uverljivo potvrđuju da unos belog luka ima zaštitni efekat na elastičnost aorte koja je povezana sa starenjem,” kažu naučnici.

Evo šta se krije iza kineskog belog luka: Možda izgleda lepo, ali zdrav sigurno nije!

Beli luk i borba protiv raka

Beli luk ima svojstva podsticanja imuniteta i zbog toga može biti koristan u borbi protiv raznih infekcija. Kada je 146 odraslih osoba tokom 12 nedelja podeljeno u dve grupe, prvoj grupi se davao beli luk a drugoj placebo. Nakon toga je primećeno da ovi koji su uzimali beli luk, dobro su odolevali prehladama i virusima.

U drugoj studiji koja je obuhvatala korišćenje AGE (ekstrakt belog luka) je primetila da su se ispitanici manje razboljevali, ali i manje koristili bolovanje.

“Ovi rezultati sugerišu da dodaci AGE mogu poboljšati funkciju imunoloških ćelija i delom su odgovorni za smanjenje težine, prehlade i gripa.”

Antikancerogeni efekti belog luka dobro su ispitani. Oni koji konzumiraju velike količine sirovog belog luka imaju nizak rizik od raka želuca i debelog creva. Pored toga, ljudima koji imaju neoperabilne oblike raka debelog creva, jetre ili pankreasa, šest meseci uzimanja ekstraksta belog luka pomoglo je u poboljšanju imunološkog sistema, što sugeriše da bi moglo biti korisno za imuni sistem u vreme stresa ili bolesti.

Ako vas brine dah od belog luka, ovo je niska cena koju treba da platite za sve zdravstvene benefite koje dobijete. Ali možete ga smanjiti žvakanjem sirove jabuke, listova mente ili salate. Svi ovi prirodni proizvodi značajno smanjuju miris belog luka, tako da ga možete jesti onoliko koliko želite,piše Stil


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh