Hrana i piće

Skupa organska hrana nije zdravija i sigurnija od obične

Iako sa sobom nosi poveću cijenu, čini se da organska hrana ne vrijedi truda i novca.

Hrana - Flickr.com

Istraživači tvrde da organska hrana nije zdravija, sigurnija niti hranljivija od obične hrane koja se uzgaja uz pesticide i hemikalije.

Mnogi ljudi organsku hranu plaćaju i do jedne trećine skuplje nego običnu zbog toga što vjeruju da je zdravija i sigurnija. Međutim, dr. Dena Bravata i njene kolege sa medicinskog centra Univerziteta Stanford u Kaliforniji nisu pronašli nikakav jasan dokaz o koristima konzumiranja ovakve hrane.

Također su otkrili da nikakva organska hrana nije u potpunosti slobodna od pesticida, čime se proizvođači i najviše hvali, ali su otkrili da zaista imaju manje nivoe.

Ne postoji velika razlika između organske i konvencionalne hrane ukoliko ste odrasla osoba i pravite odluku stavljajući svoje zdravlje na prvo mjesto – kaže Bravata.

Rezultati objavljeni u naučnom magazinu “Annals of Internal Medicine” su dobijeni tokom najvećeg istraživanja urađenog na obje vrste hrane.

Naučnici su pregledali hiljade već urađenih istraživanja na ovu temu. Istraživanje je uključilo osobe na organskoj i konvencionalnoj dijeti. Urađena su istaživanja o nivoima hranljivih materija te zagađenosti bakterijama, gljivicama i pesticidima.

Naučnici nisu pronašli razlike u količini vitamina, proteina i masnoća u organskoj i konvencionalnoj hrani.

Jedina razlika se ogledala u tome da organska hrana ima 30 posto manju šansu da bude kontaminirana pesticidima, prenosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh