Hrana i piće

Jaje kao hrana i lijek: Jača imunitet, čuva srce, kožu, mozak

Stara je narodna izreka „da svako jutro jedno jaje snagu daje“. Evo i nekih naučnih dokaza

Jaja - Ordinacija

Kako je objavio Eathis.com, jaja su jedna od najboljih namirnica za ljudski organizam. Osiguravaju energiju, dobro zdravlje, lijep ten, bolje pamćenje…. Pogledajte na što sve i kako u našem organizmu djeluju jaja:

20 masnih kiselina

Jaja će vam mogu doslovno spasiti život. Naime, ljudski organizam može proizvesti 11 esencijalnih masnih kiselina, koje su nam neophodne kako bismo živjeli. No, tijelu je potrebno 20, a mogu se pronaći upravo u jajima. Nedostatak ovih 9 masnih kiselina dovodi do oštećenja mišića, slabog imuniteta, slabosti, umora, kao i promjena na koži i kosi. Osim toga, ove masne kiseline su ključne za reguliranje stresa.

Imunitet

Jedno jaje sadrži oko 22 posto preporučenog dnevnog unosa selena, nutrijenta koji je zaslužan za jači imunitet i regulira hormone štitnjače. Upravo zato su jajaosobito dobra za djecu i adolescente, jer ukoliko ne unose dovoljno selena, postoji rizik od razvijanja Keshan sindroma, bolesti koja utječe na srce, kosti i zglobove.

Holesterol

Stručnjaci se najviše bave omjerom ‘dobrog’ i ‘lošeg’ holesterola. Jedno veliko jaje sadrži 212 mg holesterola, ali to ne znači da će jaja podići razinu ‘lošeg’ holesterola u krvi. Tijelo samo neprestano proizvodi holesterol, a veliki broj dokaza ukazuje na to da jaja zapravo poboljšavaju taj omjer. Jaja su, naime, odličan balans između dobrog i lošeg holesterola.

Srce

Loš holesterol može začepiti arterije, što izaziva srčana oboljenja, a uz ovu namirnicu će se i taj rizik dodatno smanjiti.

Energija

Jedno jaje sadrži 15 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina B2, poznatijeg i kao riboflavin, koji hranu pretvara u energiju, pa ćete imati mnogo više snage tokom cijelog dana. Bogata su i vitaminom B5 i B12, koji su ključni za zdravlje kože, kose, očiju, jetre, ali i pravilne funkcije nervnog sistema.

Mozak

Jaja su doslovno hrana za mozak jer sadrže holin, dio stanične membrane koji spaja neurotransmitere. Brojne studije su pokazale kako nedostatak holina izaziva neurološke poremećaje i smanjuje kognitivne sposobnosti

Mršavljenje

Ono što će mnogi primijetiti kao najbolji efekt je da će, unesu li jaja u svakodnevnu ishranu, smršati. Zbog obilja proteina koji se nalaze u jajima, imat ćete duži osjećaj sitosti i manji apetit.

Zubi i kosti

Jaja obiluju vitaminom D, koji je neophodan za zdrave i jake zube i kosti, jer pomaže apsorpciju kalcija, prenosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh