Hrana i piće

Večera koja pomaže da skinete kilograme: Nutricionista otkriva koji obrok podstiče mršavljenje

Evo koja večera pomaže da lako skinete višek kilograma – preporuka nutricioniste…

No image - Haber.ba

Ako ne možete da zaspite praznog stomaka, ali želite i da izgubite višak kilograma, nutricionista otkriva koji obrok da pripremite za večeru, piše “Lovesensa“.

Grickalice, slatkiši ili alkoholna pića pred spavanje negativno utiču na vaše zdravlje i figuru. Mnogi zbog nedostatka vremena i osjećaja gladi kada dođu sa posla, često posežu za brzom hranom. Nutricionista upozorava da sa ovakvim navikama treba prekinuti što prije. Ukoliko nemate vremena da kuhate, naručite hranu, grickajte povrće ili odmrznite neko zaleđeno kuhano jelo. Sve je bolje od brze hrane koja vašem organizmu ne daje hranljive materije, a čini da se lakše gojite i nepovoljno utiče na zdravlje.

Predlažemo nekoliko ideja za zdravu večeru punu proteina i minerala. Ovi obroci su niskokalorični, ali će vas brzo zasititi. Namirnice u ovim večerama pozitivno utiču na metabolizam i zdravlje digestivnog trakta.

Prijedlog br. 1

U srednjoj posudi na laganoj vatri dinstajte isjeckanu polovinu crnog luka. Kada luk postane zlatkaste boje, dodajte pola šolje supe od povrća, šolju isjeckanog kelja, jednu kašičicu mljevnog bijelog luka, isjeckanu crvenu papriku, italijansku mješavinu začina, prstohvat soli i prstohvat bibera.

Po želji, možete dodati malo isjeckanog paradajza ili karfiola. Poklopite i kratko dinstajte. Miješajte jelo, a nakon 10 minuta vaša zdrava večera je spremna.

Prijedlog br. 2

Skuhajte bijeli pasulj, začinite i pojedite ga sa zelenom ili kupus salatom. Ukoliko jedete meso, uz pasulj pojedite i manje parče nemasne ćuretine.

Prijedlog br. 3

U posudi srednje veličine umutite jedno jaje sa četvrtinom šolje bademovog mlijeka. Dodajte četvrtinu kašičice bijelog luka u prahu, biber i so.

Isjeckajte malo spanaća, tri cveta brokolija, pola crnog luka i jednu papriku. Dodajte u umućeno jaje, sve izmješajte i dinstajte na laganoj vatri. Možete dodati i još neke začine po svojoj želji.

Prijedlog br. 4

Očistite zelenu salatu i malo baby spanaća. Pomiješajte, dodajte balzamiko sirće, malo limuna, maslinovo ulje i leblebije. Sve pomiješajte i uživajte u laganoj večeri.

Prijedlog br. 5

Isjecite vrh svježe papike babure, a zatim je napunite mješavinom nemasnog sira i domaće riblje paštete. Dodajte so i začine po želji.

Ako želite da nešto grckate dok se večera priprema, preporučujemo da pojedete malo badema ili nekih drugih orašastih plodova.

Slatkiše i bijeli šećer izbjegavajte, a zasladite se zdravo uz omiljenu voćku.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh