Hrana i piće

Zašto je važno sačuvati vodu u kojoj ste kuhali tjesteninu?

Voda u kojoj se kuhala tjestenina tajni je sastojak na koji većina ljudi zaboravlja. Evo zašto biste je trebali sačuvati.

Tjestenina s feta sirom - Zadovoljna.hr

Priprema paste i kuhanje tjestenine jedna je od najjednostavnijih tehnika kuhanja. Čak i ako nemate iskustva, možete je uspješno pripremiti.

Međutim, ovaj lagani zadatak ima više trikova nego što ste mislili, a upotreba vode od tjestenine je jedan od njih, no mnogi ga vrlo često zaborave, navodi “ReadersDigest“.

Vodu u kojoj ste kuhali tjesteninu ne treba baciti, jer je puna škroba i soli. Iako izgleda mutno i prljavo, te su stvari ključne za uspješan umak i predivno jelo od tjestenine.

Šta trebate učiniti?

Nakon što ste završili kuhanje tjestenine, izvadite je iz lonca, a ostavite onoliko vode koliko vam je potrebno za pripremu umaka (obično je to količina koja stane u jednu šalicu). Zatim, u lonac s vodom dodajte sastojke za umak koji želite pripremiti, a na kraju dodajte tjesteninu.

Škrob u vodi će dati svilenkastu strukturu umaku, a sol će poboljšati okus. Također, škrob će djelovati kao sredstvo za zgušnjavanje umaka.

Ovaj trik je ono što vrhunska jela od tjestenine odvaja od prosječnih, a savršen je za pravljenje jednostavnih umaka kao što je cacio e pepe, umak za špagete sa sirom i paprom ili ragu, umak od mesa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh