Hrana i piće

Hranu poslije ručka nikada ne zamotavajte u foliju, a evo i zašto

Nakon ručka nam skoro svaki dan ostane hrane koju bismo mogli iskoristiti i kasnije, ali će ona biti dobra samo ako je pravilno odložimo.

No image - Haber.ba

Zasigurno je za mnoge najlakše hranu umotati u aluminijsku foliju, ali se tako može ugroziti i zdravlje, piše “Večernji“.

Naime, neke bakterije proizvode toksične tvari koje ne mogu biti uništene kuhanjem na visokim temperaturama i bakterije se razmnožavaju ako hrana ostane na sobnoj temperaturi. I bakterije, baš kao i mi, trebaju kisik, a aluminijska folija zapravo ne sprječava ulazak zraka.

To znači da bakterija i kroz foliju dobiju zrak pa se nastavljaju razmnožavati.

Zato je najbolje hranu odložiti u plastične posude s poklopcem.

Također, bitno je da je spremite u frižider, i to ne duže nakon dva sata od pripreme jer ako hrana stoji duže od dva sata na sobnoj temperaturi, to je idealna prilika za razvoj bakterija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh