Hrana i piće

Špinat na mlijeku: Male tajne za pripremu jela koje smo obožavali u 80-ima

Jeste li kao mali voljeli špinat na mlijeku? Vjerujemo da jeste, iako mi poznajemo i one koji nisu, ali ga zato sada obožavaju…

Špinat na mlijeku - Stockfood

Nema osobe koja, voljela ga ili ne, barem jednom nije probala špinat na mlijeku. Recepti za ovo ‘vrtićko’ jelo variraju i razlikuju se u detaljima, neko sitnije nasjecka špinat, neko grublje, neko doda češnjaka, neko ne, neko dodaje i kiselo vrhnje, no kako god ga napravili, špinat na mlijeku jednostavno je i zasitno jelo koje ćete sa zadovoljstvom počistiti s tanjura. Još ako uz njega ispečete koje jaje na oku i napravite kremasti pire-krumpir (ma može i neki šnicl na naglo), imate ćete pravi pravcati obrok!

Špinat na mlijeku baš nikako nije “vaša stvar”? Nećemo vas uvjeravati da griješite, već ćemo vam dati hint: spoj svježeg sira i špinata u zlatnim rolicama. Špinat i svježi sir se odlično slažu, probajte.

Cannelloni sa špinatom još su jedno jelo u kojima špinat vodi glavnu riječ, a vama niko neće proturječiti kad to jelo iznesete na stol, piše “Punkufer“.

Sastojci:

  • 1 kg svježeg špinata
  • 30 g maslaca ili 3 žlice ulja
  • 2 kašike brašna
  • 2 režnja češnjaka
  • dva prstohvata soli
  • 500 ml mlijeka

Priprema:

  1. Špinat operite, odstranite tvrđe stabljike pa ga stavite u duboki lonac, prelijte hladnom vodom i stavite kuhati. Kad zakuha, prokuhajte ga 5-6 minuta, potom ocijedite i ohladite. Špinat usitnite oštrim nožem.
  2. U dubljoj tavi otopite maslac ili zagrijte ulje, dodajte brašno pa ga zažutite (pazite da vam ne zagori). Maknite tavu s vatre pa dodajte protisnuti ili sitno sjeckani češnjak. Čim češnjak zamiriše, dodajte usitnjeni špinat i zalijte polovicom mlijeka te vratite na vatru. Kuhajte na srednje jakoj vatri, a čim se zgusne, dodajte ostatak mlijeka pa posolite i kuhajte dodatnih 10-ak minuta. Prema ukusu dodatno začinite solju i paprom po želji.
  3. Poslužite uz pečena jaja na oko i pire-krumpir.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh