Hrana i piće

Stari recept za najukusnije hurmašice ikad

Uživajte u ukusnim hurmašicama, nije teško, uz ovaj odličan recept.

No image - Haber.ba

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 2 šoljice ulja (šoljica od 1 dcl)
  • 2 šoljice šećera
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 kesica vanili šećera
  • manje od 7 šoljica brašna

Za agdu:

  • 80 dkg šecera
  • 5 šoljica vode.
  • 1 limun

Priprema:

Jaja, šećer, ulje, prašak za pecivo i vanilin šećer umutiti viljuškom, postepeno dodavati brašno i umjesiti tijesto. Od tijesta oblikovati kuglice malo ih spljoštiti i utisnuti kako bi poprimile “oblik”.

Slagati hurmašice malo odmaknute jednu od druge, jer će narasti prilikom pečenja, u nepodmazanu tepsiju i peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni C oko 20 min.

Skuhati šećer i vodu, u koju dodate sok limuna. Kuhati oko desetak min i ohladiti agdu. Pečene hurmašice preliti,te poklopiti većom tepsijom da bolje upiju agdu, stoji u receptu na Facebook stranici “Šta ću kuhati danas?“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh