Hrana i piće

Zašto bi trebalo da pijemu kafu bez šećera: Gorka kafa, sladak život

Među nama svakako postoje oni koji vole gorku kafu, ali većina voli manje ili više je pije sa šećerom i mlijekom.

Šoljica kafe - Stvarukusa.rs

Stručnjaci kažu da bi trebalo da se ugledamo na manjinu koja pije gorku kafu. Sudeći prema istraživanjima ne bi trebalo ni da stavljamo mlijeko u kafu jer kada se pomeša sa velikim količinama kofeina, izlučivanje kalcijuma u urinu se povećava, a velika količina se taloži u crevima, prenosi srbijadanas.

Kazein, koji se nalazi u mlijeku kada dođe u kontakt sa kofeinom koaguliše i stvara gas koji izaziva nadimanje, bolove u stomaku i trbušne tegobe. Uz to, nutricionisti kažu da mlijeko u kafi blokira metabolizam i glavni je razlog kada neko ne može da smrša.

Isto važi i za kafe-torte koje su postale veoma popularne u poslednjih nekolko godina. Kafe bogate slojevima šlaga i sirupa dostižu astronomske količine kalorija.

Na primjer, takva kafa u maloj čaši može da sadrži i do 300 kalorija, odnosno praznih kalorija koje nemaju hranljivu vrednost, pa tako čine više štete nego koristi.

Čak iako izbjegavate ovu vrstu kafe već je verovatnoća da ćete sipati jednu do dvije kašičice šećera, a to ne samo da stvara niz zdravstvenih problema, poput dijabetesa i gojaznosti, već i mejnja originalni ukus kafe.

Ukoliko pak, ne volite da pijete gorku kafu, onda alternativu pronađite u prirodnim zaslađivačima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh