Hrana i piće

Recept za savršene čokoladne kocke s jagodama

Jagode i čokolada savršena su kombinacija, a upravo taj pomenuti spoj ovaj kolač čini neodoljivim. Prijatno!

Kolač - Blogspot

Sastojci

Biskvit

6 jaja
6 kašika šećera
4 kašike brašna
dvije kašike kakaoa
jedna kesica praška za pecivo
100 grama otopljene čokolade za kuhanje
3 kašike mlijeka.

Krema

1/2 l mlijeka
7 kašika brašna
150 grama šećera
dvije kesice vanilin šećera
150 grama margarina
I još: 1/2 kg jagoda.

Glazura

400 ml pavlake za šlag
200 grama čokolade sa kuhanje.

Priprema
Za biskvit razdvojiti žumanca i bjelanca pa miksati žumanca sa šećerom, dok ne postane pjenasto. Dodati tada brašno, kakao i otopljenu čokoladu te mlijeko. Na kraju varjačom umiješati posebno izmiksan snijeg od bjelanaca. Biskvitnu smjesu izliti na papir za pečenje u pleh za pečenje (38×22 cm), poravnati te peći pola sata u prethodno zagrijanoj rerni na 175ºC. Pečeni biskvit izvaditi iz pleha, kada se prohladi skinuti papir za pečenje pa ga prerezati popola, kako biste dobili dvije kore, piše Aura.

Za kremu odvojiti 200 ml mlijeka pa pomiješati sa šećerom i brašnom. Ostatak mlijeka zakuhati pa, kada provrije, polako uliti smjesu sa brašnom i šećerom. Kuhati uz neprestano miješanje 5-6 minuta. Krema je gotova kada se lijepo sjedini i zgusne. U ohlađenu kremu umiješati, prethodno mikserom izmiješan, margarin.

Jagode sitno nasjeckati.

Za glazuru zagrijati u lončiću pavlaku za šlag, dodati čokoladu izlomljenu na kockice pa, uz miješanje, zagrijavati na laganoj vatri. Ne smije prokuvati! Gotovo je kada se sva čokolada otopi i kada smjesa postane ravnomjerno smeđa. Rashladiti uz povremeno miješanje.

Prvu koru biskvita vratiti u pleh u kojem se biskvit pekao, premazati polovinom kreme, složiti preko nje jagode, prekriti jagode ostatkom kreme pa poklopiti drugom korom biskvita. Sve skupa preliti tekućom čokoladnom glazuorm. Kolač ohladiti na sobnoj temperaturi, a zatim u frižideru.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh