Hrana i piće

Pripazite na ovo omiljeno piće: Samo dvije konzerve dnevno mogu vas ugroziti

Starije žene koje piju više gaziranih pića mogu imati veće izglede za prijelom kuka od vršnjakinja koje konzumiraju malo ili nimalo gaziranih pića, pokazuje novo istraživanje.

Gazirano piće - Blogspot

Naučnici su proučili podatke o konzumaciji gaziranih pića, zdravlju kostiju i prijelomima kod više od 70.000 žena prosječno starih 69 godina. Polovica žena praćena je najmanje 12 godina. U posmatranom razdoblju zabilježeno je 2578 prijeloma kukova.

Kad su naučnici proučili konzumaciju gaziranih pića utvrdili su da su žene koje su pile prosječno više od 7 dcl gaziranih pića dnevno imale 26 posto veću vjerovatnoću za prijelom kuka u odnosu na žene koje nikad nisu pile gazirana pića.

A žene koje su pile više od 7 dcl dnevno bezkofeinskih gaziranih pića imale su 32 posto veće izglede za prijelom kuka.

“Na temelju naših rezultata niska ili umjerena konzumacija gaziranih pića ne bi povećala rizik prijeloma kod žena u menopauzi”, kaže dr. Pedro Kremer, voditelj studije.

Tokom menopauze i kasnije tijelo usporava proizvodnju novog koštanog tkiva i žena je suočena s povećanim rizikom osteoporoze. Kad kosti postanu šuplje i krhke žena ima veći rizik za prijelome, prenosi “RadioSarajevo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh