Hrana i piće

Istraživanje pokazalo da na godišnjoj bazi u organizam unesemo 0,5 do 1 kilogram kukaca

Ako je vaša kafa napravljena od prethodno samljevenog zrna, postoji poprilično velika šansa da u njoj pijete samljevene žohare, a da toga niste ni svjesni.

Tržni centar - eZadar.hr

Profesor biologije sa Sveučilišta u Montani, Douglas Emlen, u jednom je intervjuu ispričao svoje dogodovštine sa studijskog putovanja. Naime, njegov profesor s kojim je putovao je bio pravi ovisnik o kafi, te su zbog njega svako toliko morali tražiti kafiće koji pred njim melju svježu kafu.

Stvarno smo puno vremena trošili kako bismo nahranili njegovu ovisnost, jer mu je trebala kafa svakih par sati. Na kraju mi je konačno objasnio da mora piti samo prava zrna kafe koja su samljevena pred njime, zbog toga što ima jake alergijske reakcije na žohare – prisjetio se Douglas Emlen, prenosi News.

Mljevena kafa, koju kupujete u teglama, prethodno se skladišti u velikim gomilama zrna kafe u kojima se nalaze i žohari. Te velike hrpe zrnaca se ne mogu nikako filtrirati od raznih nametnika, tako da se sve zajedno melje. “Američki standardi za kontrolu hrane i lijekova dopuštaju da u zrnima kafe bude do 10 posto prljavštine i insekata – rekao je dr. Emlen

Nije samo kafa ta koja sadrži ostatke kukaca, razne namirnice koje svakodnevno unosimo u sebe također sadrže njihove dijelove.

Primjerice, u SAD-u je dozvoljeno 60 mikroskopskih fragmenata kukaca i jedna dlaka glodavaca u 100 grama čokolade. U pšeničnom brašnu tolerira se 150 dijelova kukaca u 100 grama proizvoda, a u tjestenini 225 dijelova u 225 grama. Voćni sokovi smiju sadržavati do pet jaja muhe i jednog crva na 250 mL da bi bili prihvatljivi za tržište – piše Dunja Turk za “Bioinstitut“.

Prema tome, američka istraživanja su došla do rezultata da godišnje hranom u organizam unesemo 0,5 do 1 kilogram kukaca.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh