Hrana i piće

Naučno istraživanje pokazalo da je pileća kožica zdrava za ishranu

Godinama stručnjaci upozoravaju da je kožica najnezdraviji dio piletine i da je treba skidati prije pečenja ili kuhanja mesa jer stvara loš holesterol i podstiče srčanja oboljenja. Ali, naučnici iznose drugačije tvrdnje.

Piletina - Dnevno.hr

Dobra je za srce
Ovo je možda i najveće iznenađenje novih studija, s obzirom pretpostavke da može da škodi srcu. Ali, kao i avokado, s kojim se takođe preporučuje da budemo umjereni, pileća kožica sadrži nezasićene masti koje su korisne za srce.

One pomažu u snižavanju visokog krvnog pritiska i lošeg holesterola, a regulišu i hormone.

Nema razlike u kalorijama
Porcija piletine s kožom ima samo 50 kalorija više od porcije kojoj ste skinuli kožicu. Stoga, nema razloga da je izbjegavate zbog bojazni da ćete unijeti previše kalorija ili se ugojiti.

Aromatična je
Meso koje ima kožicu ne morate dodatno da solite da bi bilo ukusnije. To je dobra stvar, jer je važno izbjegavati konzumiranje previše soli, koja ima negativan učinak na zdravlje.

Spriječava upijanje ulja
Kad piletinu pripremate na visokoj temperaturi, ona može da upije puno ulja. Kožica je tu kao barijera, odnosno sve ulje ostaje u kožici, pa ga meso ne upija.

Ako ipak izbjegavate da jedete pileću kožicu, skinite je s mesa tek u tanjiru, a ne prije pečenja ili kuhanja.

Obratite pažnju! Treba biti umjeren
Treba biti umjeren i jesti je u većim količinama i svakodnevno. Pileća kožica sadrži više omega-6 kiselina u odnosu na omega-3 masne kiseline, pa tako može pogodovati razvoju upala u organizmu, prenosi “Republika“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh