Hrana i piće

Recept za najbolju pitu od jabuka

Jesenje jabuke su stigle, vrijeme je da ih iskoristite

Za fil je potrebno: 5 jabuka; 100 šećera; 170 g maslaca.

Za tijesto: 240 ml toplog mlijeka, 1 kašika šećera, 1 kesica kvasaca, 500 g brašna, 2 jaja, 1 kašičica soli; 180 grama maslaca, 1 šolja smeđeg šećera; 2 kašike cimeta.

Priprema: Jabuke oljuštite i očistite od sjemenki pa isijecite na trećine. Zatim u tiganju karamelizujte 100 g šećera, pa mu dodajte maslac a zatim i jabuke. Neka se sve krčka 5 minuta, pa jabuke posložite po dnu okrugle tepsije, a sok prelijte preko i ostavite sa strane dok pripremite tijesto.

U dublju posudu sipajte toplo mlijeko, pa mu dodajte kašiku šećera i kvasac. Ostavite da kvasac odreaguje pa mu dodajte dva umućena jaja, a zatim i brašno i so. Sve umijesite u tijesto, koje ćete preručiti na kuhinjsku ploču pa dobro umijesiti. Dodajte oko 80 grama maslaca pa mijesite još malo. Zatim razvijte tijesto i premažite ga ostatkom maslaca. Preko toga dodajte šećer sa cimetom. Isijecite tijesto na trake širine do 5 cm, a onda traku po traku rolajte u veliku loptu. Tako srolano tijesto stavite na jabuke i ostavite da kvasi oko pola sata,piše Aura

Pecite na 180 stepeni, oko 45 minuta. Poslužite ohlađeno.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh