Hrana i piće

Ovo blagotvorno voće ublažava kašalj, poboljšava varenje, liječi anemiju

Najvažniji sastojak dunje je vitamin C, koji ima ključnu ulogu za fizičko i mentalno zdravlje

Dunje - Kurir.rs

Dunja je predivni jesenji plod od davnina poznat u narodnoj medicini i koristi se prije svega kao sredstvo za ublažavanje kašlja i umirivanje stomačnih tegoba. Ovo blagotvorno voće, porijeklom je iz jugozapadne Azije, a ljekoviti dijelovi su joj plod, listovi i sjeme, a posebno sok i sirup ploda.

Dunja obiluje vitaminima i mineralima. Sadrži vitamin C u velikim količinama, zatim vitamin B1, B2, niacin, karoten, kalcij, magnezij, kalij, bakar, natrij, cink, gvožđe, mangan, hlor i sumpor. Pored toga, sadrži i proteine, dijetalna vlakna i ugljene hidrate.

Sjemenke su njen najljekovitiji dio i kada odstoje u vodi, oslobađaju sluz koja pomaže kod problema s kašljem. One sadrže i velike količine amigdalina, odnosno vitamina B17, koji ima antikancerogeno dejstvo.

Najvažniji sastojak ovog ljekovitog voća je vitamin C, koji ima ključnu ulogu za fizičko i mentalno zdravlje. Vitamin C je snažan antioksidans i ne dopušta nezasićenim mastima da stvore slobodne radikale. Dunja sadrži dosta pektina, koji povoljno djeluje na krvni sistem, pomaže u snižavanju krvnog pritiska i pruža zaštitu od radioaktivnog zračenja. U 100 g dunje ima 57 kcal.

Ovo blagotvorno voće poboljšava varenje, liječi anemiju i koristi se kao dodatak kozmetičkim preparatima. Kuhani plod dunje koristi se protiv upale želučane i crijevne sluzokože. Dunja se upotrebljava i za liječenje sluzokože ždrijela, krajnika, disajnih puteva, kao i za ublažavanje proliva. Smatra se da reguliše obilne menstruacije. Dunju je dobro jesti na prazan stomak,piše Faktor

Nekoliko sjemenki dunje potopljenih u vodu, veoma brzo će oformiti sluzavu tečnost, koja je dobar narodni lijek protiv kašlja i upala disajnih organa.

Čaj od listova dunje se odličan prirodan lijek za zaustavljanje proliva. Pripremite čaj tako što ćete jednu kašiku osušenih listova dunje preliti sa pola litra ključale vode. Ostavite da odstoji 30 minuta, pa procijedite. Konzumirajte topao čaj.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh