Hrana i piće

Hurme su najzdravije voće na svijetu: Deset razloga i zašto!

Zbog širokog spektra nutritivnih i zdravstvenih vrijednosti hurme se smatraju najzdravijim voćem na svijetu. Nazivaju ih još multivitaminskom “tabletom”, koju mogu koristiti kako odrasli tako i djeca. Postoji mnogo razloga koji ih svrstavaju u red najzdravijeg voća na planeti, a mi vam otkrivamo deset.

Hurme - Nezavisne.com

1. Datulje su hrana za mozak
Datulje sadrže fosfor, a on igra važnu ulogu kao ”hrana za mozak”. Upravo zbog toga se datulje preporučuju u prehrani osoba koje se bave intelektualnim radom. Datulje mozgu i mišićima brzo daju potrebnu energiju s obzirom na to da sadrže prirodne šećere kao što su glukoza, saharoza i fruktoza.

Datulje sadrže elementarni klor, koji se koristi u zaštiti zuba od propadanja. Zrela datulja sadrži vitamine A, C, B1, B2 i niacin. Datulja je izvrstan izvor natrija, magnezija, kalcija i željeza.

2. Datulje sadrže željezo
Datulje su bogat izvor željeza. Njihova svakodnevna konzumacija je odlična preventiva protiv anemije, ali i terapija onima kojima nedostaje zaliha željeza. 100 grama datulja sadrži oko 10% preporučene dnevne vrijednosti željeza.

Više o vegetarijanskim izvorima željeza možete pročitati OVDJE.

3. Datulje su “zdravi slatkiš”
Prirodni šećer koji se nalazi u datuljama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se probavljaju i smanjuju osjećaj gladiDovoljno je pojesti 2 ili 3 datulje i više nećete imati želju za čokoladom ili nekim drugim slatkišem, a uživat ćete u nevjerojatno slatkom okusu koji se ne može usporediti s okusom industrijskih slatkiša.

Od datulja se može napraviti zdravi namaz (“hurmela”), a mogu poslužiti kao prirodni zaslađivač u kompotima i sirovim poslasticama. O tome koliko su zdravije od slatkiša, zaslađenih bijelim kristalnim šećerom, ne treba govoriti!

Pročitajte recept za zdravi, sirovi desert od datulja, lješnjaka i kokosa.

4. Datulje su bogate proteinima
Datulje su odličan izvor proteina koji nam pomažu da ostanemo u formi te da održavamo naše mišiće snažnima. Velik broj profesionalnih sportaša konzumira nekoliko datulja dnevno kako bi priskrbili svojim mišićima zadovoljavajuću razinu proteina.

Budući da su sportaši izloženi svakodnevnim naporima, proteini su vrlo važan čimbenik koji je zaslužan za normalno funkcioniranje mišića.

5. Datulje poboljšavaju zdravlje kostiju
Datulje su bogate selenom, manganom, bakrom i magnezijem, dakle svim mineralima koji su potrebni za održavanje zdravlja vaših kostiju, jačanje koštane strukture te sprječavanje stanja kao što je osteoporoza. Datulje bi trebale konzumirati sve osobe koje imaju u obitelji slučaj osteoporoze, ali i svi oni koji imaju drugih problema s kostima.

6. Datulje potiču probavu
Osobe koje imaju problema sa zatvorom, definitivno bi trebale razmisliti o konzumaciji datulja s obzirom na to da datulje djeluju pogodno na rad probavnog sustava. Zašto su čaroban izbor kada je u pitanju loša probava?

Datulje sadrže visok postotak vlakana. Osim toga, smanjuju i rizik od raka debelog crijeva. Redoviti korisnici datulja istaknuli su kako su pogodne kada su u pitanju problemi poput hemoroida.

7. Datulje izvrsne i u trudnoći
Istraživanja su pokazala da datulje pozitivno utječu na trudnoću i porođaj.

Istraživanje je dokazalo da su žene koje su jele datulje tijekom posljednja četiri tjedna trudnoće imale znatno lakši porođaj. Osim toga, datulje pomažu i u gubitku kilograma koji su se nakupili tijekom trudnoće.

8. Datulje i liječenje visokog krvnog tlaka
Datulje mogu pomoći u smanjenju visokog krvnog tlaka zbog relativno visokog postotka magnezija. O tome trebate li prestati konzumirati lijekove za tlak, svakako se trebate posavjetovati s vašim liječnikom. Redoviti korisnici datulja ističu kako su se uz datulje u potpunosti riješili lijekova za regulaciju tlaka.

Dokazano je i da datulje smanjuju rizik od moždanog udara. Provedene studije su dokazale i da magnezij smanjuje rizik od moždanog udara. Svaki puta kada u organizam unesete 100 mg dnevno, rizik od moždanog udara će se smanjiti za 10%. Zvuči kao znanstvena fantastika? Probajte.

9. Datulje – prirodni lijek za smanjenje boli
Budući da su bogate magnezijem, datulje djeluju protuupalno, ublažavaju bolove i smanjuju oticanje. Istraživanja su dokazala da prisutnost magnezija smanjuje rizik od nastanka bolesti srca te smanjuje arterijsku upalu. Osim toga, magnezij djeluje i na druge upale kao što je artritis.

Premda nismo isprobali, neki tvrde kako su datulje odličan izbor ako ste mamurni. Ne preostaje vam ništa drugo nego nabaviti vrećicu datulja kao ”prvu pomoć” u slučaju dobrog provoda.

10. Datulje poboljšavaju izgled kože
Vitamini C i D povećavaju elastičnost kože te održavaju kožu nježnom i glatkom. Datulje bi trebale konzumirati sve osobe koje imaju uznapredovale probleme s kožom te osobe koje imaju problema s isušivanjem kože zbog svakodnevnog izlaganja ekstremnim vremenskim uvjetima,piše Krenizdravo


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh