Hrana i piće

Napravite sami ukusan domaći hljeb i oduševite svoje ukućane

Tijesto stavite u posudu koju ste malo nauljili maslinovim uljem, prekrijte čistom kuhinjskom krpom i pustite da se diže 60-ak minuta, odnosno dok se ne udvostruči obim

Potrebno:

• 500 g glatkog pšeničnog brašna ili brašna tip 500

• 1 vrećica suhog kvasca ili 20 g svježeg

• 300 ml mlake vode

• 8 g soli

• 2 kašike maslinovog ulja

Priprema:

U posudi prosijte brašno, dodajte suhi kvasac (ili svježi koji ste aktivirali uz dodatak 1 kašičice brašna, 1 kašičice šećera i malo toplog mlijeka), mlaku vodu, so i maslinovo ulje, pa umijesite glatko, mekano i univerzalno tijesto. Po potrebi dodajte brašna kod miješenja.

Tijesto stavite u posudu koju ste malo nauljili maslinovim uljem, prekrijte čistom kuhinjskom krpom i pustite da se diže 60-ak minuta, odnosno dok se ne udvostruči obim.

Nadošlo tijesto izručite na dobro pobrašnjenu radnu površinu, pa ga premijesite i prebacite u maslinovim uljem podmazan pleh za pečenje ili u nauljeni duguljasti kalup za hljeb i pustite da se tijesto diže još 30 minuta. Prije stavljanja u rernu na nekoliko mjesta oštrim nožem zarežite hljeb po površini. Stavite da se peče na 200 stepeni i pecite 40-45 minuta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh