Hrana i piće

Gastro savjeti za savršeno kremast pire

Šta god isprobali nikako vam ne uspijeva pire krompir? Vjerojatno radite neku od ovih grešaka

Pire krompir - Tropic

Pire krompiru uvijek se obraduju i veliki i mali. Ovaj rado viđeni prilog na tanjuru ne zahtjeva previše vremena za pripremu, ali to ne znači da ga je jednostavno za napraviti. Pire krumpir po uzoru na one iz najboljih restorana zahtijeva posvećenost i poznavanje nekoliko trikova uz pomoć kojih ćete izbjeći ljepljivi, vodenasti ili bezokusni pire, prenosi tportal.

Da biste postigli ukusni pire, potrebno je odabrati kvalitetan krumpir i izbjeći neke od najučestalijih grešaka na koje se i najvještiji nerijetko okliznu u kuhinji. Nakon što svladate osnove, sigurni smo da će se pire puno češće naći na vašem tanjuru.

edam najčešćih grešaka koje treba izbjegavati tijekom pripreme pire krumpira:
1. Kupujete pogrešnu vrstu krompira
Općenito govoreći, krumpir možemo podijeliti u dvije kategorije: onaj s visokim i onaj s niskim udjelom škroba. Brašnasti krumpir odličan je za spravljanje pirea jer upija veliku količinu vode te se lakše raspada, pa je od njega vrlo lako dobiti kremastu teksturu. Količinu škroba možete izmjeriti tako što ćete pomiješati 560 ml vode i 50 g soli pa u dobivenu tekućinu ubaciti krumpir. Ako krumpir potone, znači da je krumpir idealan za pire.

2. Ne solite vodu u kojoj se kuha krompir
Kad se krumpir skuha, granule škroba nabubre i upije vodu, ukoliko ste u vodu prethodno dodali sol. Sol je uvijek dobro dodati u vodu na samom početku, jer, ne samo da će pire biti ukusniji, već će vam u konačnici biti potrebna puno manja količina soli.

3. Stavljate ih u lonac s vrućom vodom
Potopite ih u hladnu vodu, dodajte sol i čekajte da voda zavrije, a potom smanjite vatru. Ako krumpire kuhate od početka u vrućoj vodi, vrlo vjerojatno se neće ravnomjerno skuhati. Vanjski sloj krumpira će se početi raspadati, dok će unutrašnjost ostati sirova.

. Nakon kuhanja ne procijedite dovoljno dobro krompire
Nakon kuhanja dobro iscijedite svu vodu u sudoper, kako se krumpiri ne bi pretvorili u vodenastu kašu. Možete čak tako ocijeđene krumpire vratiti u prazni lonac i ugrijati ih minutu, dvije na štednjaku, kako bi bili potpuno suhi i spremni za daljnu pripremu.

5. Mlijeko i maslac koristite direktno iz frižidera
Pustite maslac da odstoji na sobnoj temperaturi prije nego što ga otopite u vrući krumpir, a zatim dodajte toplo mlijeko ili vrhnje koje će se puno lakše sjediniti s krumpirom te ga neće ohladiti.

6. Prebrzo tučete krompir
Nabubrene granule škroba u krumpiru su nakon termičke obrade u osjetljivom stanju. Ako prebrzo ili pregrubo tučete krumpir u, primjerice, mikseru, krumpir će osloboditi veliku količinu škroba, što će pire učiniti ljepljivim i neprimamljivim. Budite nježni prema krumpiru i bit ćete nagrađeni prozračnim, kremastim pireom koji neće razočarati vaše ukućane i goste.

7. Krompir kuhate prije vremena
Veliki smo pobornici kuhanja hrane unaprijed, jer se na taj način može uštediti gomila vremena, ali to nije baš najpametnije kada na meniju imate pire. Krumpiri ne bi trebali dugo stajati kuhani, ukoliko ne želite da imaju okus kartona. Ako ste prisiljeni skuhati ih ranije, držite ih poklopljene u zdjeli ili ih prekrijte plastičnom folijom te tako poklopljene stavite u lonac s proključalom vodom (ne više od dva sata).


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh