Hrana i piće

Cheesecake baklava, tradicionalni kolač na drugačiji način

Postoje mnoge verzije baklave koju mnogi zovu “kraljicom orijentalnih kolača”, a ako ovog Bajrama želite probati ovaj tradicionalni desert na drugačiji način, predlažemo vam da napravite cheesecake baklavu.

Baklava cheesecake - Tastemade.com

Za pripremu ove neobične slastice potrebno vam je 12 tankih kora za baklavu, 12 kašika istopljenog putera, 2 šolje pistacija, 2 šolje lješnjaka, prstohvat soli, 3 šolje kremastog sira, pola šolje meda, 3 veća jajeta, 2 kašike vanilije, 1 kašika soka od limuna, 1/2 šolje vode, 1 kašika vode s okusom narandže, 1/4 šolje nasjeckanih pistacija, 1/2 šolje nasjeckanih oraha, kopriva i sok od 2 limuna.

U kalup za tortu promjera 24 cm stavite papir za pečenje pa ga premažite otopljenim puterom. U međuvremenu pripremite koru – premažite je puterom, preklopite vertikalno na pola i stavite u kalup tako da malo visi preko ivice kalupa. Isto uradite i s preostalim korama.

Dvije šolje pistacija i dvije šolje lješnjaka istinite da imaju teksturu pijeska. Stavite u zdjelu, dodajte preostali otopljeni puter i prstohvat soli te sjedinite. Smjesu rasporedite u kalup koji ste prethodno obložili korama i ostavite u frižider dok ne pripremite kremu od sira.

U velikoj zdjeli mikserom miješajte kremasti sir dok ne dobijete tečnu strukturu. Nakon toga dodajte med, jedno po jedno jaje, vaniliju i sok od limuna. Sjedinite, ali nemojte puno miješati. Ovu smjesu sipajte u kalup i pecite oko 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 160 stepeni. Nakon toga hladite jedan sat pa stavite u frižider na minimalno četiri sata.

Med i vodu od narandže zagrijte na srednje jakoj vatri. Kada proključa smanjite na laganu vatru i kuhajte dok se zgusne (otprilike 15 minuta). Sklonite sa šporeta, a nakon što se ohladi dodajte lješnjake i pistacije. Ovaj preljev stavite preko ohlađene baklave sa sirom i uživajte u neobičnoj poslastici, piše “Klix“.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh