Hrana i piće

Istraživanja pokazala da ispijanje kafe prije spavanja ne remeti san

Konzumiranje kafe ili čaja neposredno prije spavanja ne utječe na kvalitet sna, otkrilo je novo istraživanje koje su proveli američki istraživači s Univerziteta Florida Atlantic i Medicinskog fakulteta Harvard.

No image - Haber.ba

Oni su pratili 785 osoba ukupno 5.164 dana i noći te su bilježili koliko kofeina, alkohola i nikotina unose, piše Independent.

Tim je uporedio njihovu potrošnju s rezultatima dnevnika spavanja i senzora za ručne zglobove koji su bilježili trajanje spavanja, efikasnost spavanja i koliko su se ljudi brzo budili.

Oko 40 posto članova ove grupe konzumiralo je kafu tokom najmanje jedne noći za vrijeme izvođenja studije koja je u prosjeku trajala šest noći po osobi. Analizom je utvrđeno da nikotin i alkohol remete san i da ispušena cigareta u kasnim satima skraćuje spavanje za 42 minuta, ali da kofein nema efekta.

Doktor Christine Spadola s Univerziteta Florida Atlantik kazala je da ova studija predstavlja jedno od najvećih istraživanja o večernjem konzumiranju alkohola, kofeina i nikotina uz objektivno mjerenje efekata na san.

“Nismo uočili vezu između unošenja kofeina u periodu do četiri sata prije odlaska u krevet i bilo kakvih parametara sna”, istakla je Spadola, prenosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh