Hrana i piće

Konzumiranje vode iz plastičnih flaša može biti opasno

Konzumiranje vode iz plastične flaše kada su temperature zraka visoke može biti opasno po zdravlje čovjeka,

Voda djevojka - Fokus.ba

“Što je toplije, veća je mogućnost da tvari od kojih je napravljena plastična flaša dospiju u hranu ili vodu”, upozorio je direktor Centra za zaštitu okoliša i inžinjering Univerziteta Biodesign Institute u Arizoni Rolf Halden.

S porastom temperatura, tvari u plastičnoj posudi se sve više razgrađuju dolazeći u kontakt s namirnicama. Kratkoročno, količine materije koje se oslobode ne mogu naštetiti zdravlju, ali tokom života se mogu nakupiti u organizmu, što može biti opasno.

Većina plastičnih flaša je izrađena od plastike koja je poznata pod imenom polietilen tereftalat ili PET. Ovu vrstu plastike je moguće reciklirati, a Univerzitet u Arizoni je 2008. godine proučavao koliko boca napravljene od ovog materijala ispušta antimona. Uočili su da su količine ove materije veće, onda kada su i temperature više.

Ukazali su na to da u ljetnim danima temperatura u unutrašnjosti motornog vozila može doseći temperaturu čak od 150 stepeni Celzijusovih. Eksperiment je pokazao da se u toku 38 dana iz plastične flaše koja se nalazi u vozilu oslobodi količina antimona koja može biti opasna.

Naučnici su na osnovu eksperimenata uočili u plastičnim flašama u kojima se točila i prodavala pitka voda u Kini i Meksiku prisutnost antimona koji može ugroziti zdravlje.

Iz Međunarodne asocijacije za flaširanu vodu su ukazali da se voda mora držati u istim uslovima kao i druge namirnice.

Zabrinjavajuće je što proizvođači koriste bisfenol-A ili BPA u cilju da flaše budu tvrde i da imaju odsjaj. Ova materija može izazvati ozbiljne zdravstvene teškoće. Istraživanja su pokazala da je ova materija povezana s rakom dojke.
U Sjedinjenim Američkim Državama su zabranili korištenje ove tvari u proizvodnji flašica za bebe, ali nisu nametnuli dodatna ograničenja.

Istraživanja su pokazala da se ova materija mnogo više oslobađa onda kada se u plastičnu posudu naspe kipuća voda.

Zato je preporuka da se plastične boce sklone od direktne izloženosti suncu, navodi National Geographic,prenosi Radiosarajevo


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh