Hrana i piće

Za desert napravite najsočniju pitu od višanja

Domaće slatke pite je lako napraviti i zadovoljstvo ih je jesti. Voće u njima mijenjamo u skladu s godišnjim dobima, ali pita koju apsolutno uvijek možete napraviti je pita s višnjama.

Baklava - Kuhinjica.rs

Višnje možete kupiti tokom cijele godine, svježe u toku sezone, a zamrznute ili u kompotu tokom ostatka godine. Ovu pitu je lako napraviti, a jedino što vam može pasti teško jeste da sačekate da se ohladi. Obično se servira sa sladoledom od vanilije, prenosi “Klix“.

Sastojci koji će vam biti potrebni za pripremu pite od višanja su:

Kora:

2 jaja
6 kašika šećera
10 kašika brašna
prašak za pecivo
250 gr putera
malo ulja

Fil:

6 šoljica višanja
1 kašika limunovog soka
3/4 šoljice šećera u prahu
5 kašičica kukuruznog škroba
1/2 kašičice cimeta
malo maslaca

Dekoracija:

1 jaje
1 kašika mlijeka
1 kašika šećera

Način pripreme:

Napravite tijesto za pitu i ostavite da odstoji sat u frižideru. Dvije trećine ostavite za donju koru, a jednu trećinu za gornju.

U maloj zdjelici pomiješajte šećer, kukuruzni škrob i cimet. U veliku zdjelu stavite višnje, prelijte ih sokom od limuna, stavite mješavinu šećera, škroba i cimeta i promiješajte. Razvaljajte prvu koru i stavite je u tepsiju, potom stavite fil od višanja i dodajte nekoliko kockica maslaca.

Potom stavite drugu koru, napravite mrežicu. Ostavite pitu u frižideru tridesetak minuta prije nego je ispečete. Zagrijte pećnicu na 250 stepeni. Premažite pitu smjesom od jaja i kašike mlijeka i pospite šećerom. Stavite da se peče na 250 stepeni 20-ak minuta, a potom smanjite temperaturu i pecite još 30 minuta ili dok ne postane zlatne boje.

Kada se pita ispeče ostavite je da se skroz ohladi, izrežite i poslužite sa sladoledom.

Ovu pitu možete napraviti i od trešanja.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh