Hrana i piće

Iskoristite sezonu borovnica i napravite sebi ukusne specijalitete

Pripremite zdrave i ukusne pločice u kojima ćete moći uživati u toku radne sedmice. Za potpuni ukus sačekajte da se dobro ohlade, a potom ih spremite u plastičnu zdjelu i čuvajte na sobnoj temperaturi.

Borovnice - Žena.blic.rs

Sastojci za džem od borovnice: 280 g borovnica, 30 ml javorovog sirupa, 2 kašike chia sjemenkiSastojci za smjesu od zobenih pahuljica: 160 g zobenih pahuljica, 1 kašičica praška za pecivo, 2 zrele banane, 50 ml javorovog sirupa, 1 kašičica ekstrakta vanilije, prenosi “Hayat“.

Priprema:

Borovnice i javorov sirup pomiješajte u zdjelici i zagrijavajte desetak minuta, sve dok bobice ne počnu otpuštati tekućinu. Potom pričekajte da zavrije, miješajte i kuhajte još nekoliko minuta kako bi se džem zgusnuo. Umiješajte chia sjemenke pa kuhajte još pet minuta. Maknite s vatre i pustite da se ohladi.

Rernu zagrijte na 190 Celzijevih stepeni. Četvrtastu zdjelu obložite papirom za pečenje. Polovicu zobenih pahuljica ubacite u blender i izblendajte u fino brašno. Prebacite u veliku posudu pa pomiješajte s preostalih 80 g zobenih pahuljica. Dodajte zgnječene banane, javorov sirup i ekstrakt vanilije pa sve dobro pomiješajte.

Veći dio tijesta prebacite u pripremljenu posudu za pečenje i zagladite. Premažite pripremljenim džemom pa po vrhu rasporedite ostatak tijesta. Pecite otprilike pola sata kako bi vaše pločice s borovnicama poprimile zlatnu boju. Izvadite iz rerne i pustite da se ohlade prije rezanja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh