Hrana i piće

Trikovi za uvijek savršene palačinke

Ovako ćete unaprijediti vaše kuhinjske majstorije s palačinkama

Palačinke su jedan od omiljenih deserta, kako među djecom tako i među odraslima.

Palačinke - Twitter

Koliko god da priprema smjese izgleda jednostavna, česte su rasprave o trikovima domaćica koje daju mekane i slasne palačinke.

Pripremite sve sastojke– jaja, brašno (najbolja varijanta je pomiješati glatko i oštro bijelo brašno), mlijeko, mineralnu vodu, prstohvat soli, kašiku ruma, malo rendane limunove korice, pola kašičice šećera i jednu kašičicu ulja

Razmjera jaja, mlijeka i brašna je fleksibilna, a prosječno se na 2 jaja srednje veličine koristi 250 – 300 grama brašna. Ako stavite više jaja dobićete žilave palačinke, a to sigurno ne želite.

Redoslijed dodavanja sastojaka

Najprije umutite pjenasto jaja. U nekim receptima možete pronaći i savjet da odvojite žumanca od bjelanaca, ali se to češće odnosi na deblje palačinke (poput američkih) u koje se dodaje i šećer i maslac.

Dodati im mlijeko i opet miješati. Zatim, dodajte brašno da dobijete gustu smjesu , a onda dobro promiješajte ručnim mikserom kako biste dobili homogenu smjesu bez grudvica. Nakon toga, smjesu malo razrijedite mineralnom vodom.

Dodaci

Sitni ali bitni dodaci su i rum, so, šećer i malo ulja, a možete dodati i limunovu koricu. I kuhari amateri znaju da se najmekše palačinke dobijaju s dodatkom gazirane mineralne vode bogate bikarbonatima.

Iako je mineralna gazirana voda po svojoj pH vrijednosti kisela, ona zapravo djeluje kiselo zbog obilja bikarbonata. Naime, natrijum-bikarbonat, ili popularna soda bikarbona osnovni je sastojak praška za pecivo.

Stoga su mekane i prozračne palačinke gotovo nezamislive bez mineralne vode. Dodatak ruma u tijesto koja se peku na ulju, osim što daje posebnu aromu i miris, omogućava da palačinke ne upiju previše ulje.

Mali dodatak soli učvrstiće mrežu glutena i tako osigurati bolju konzistenciju pečenom testu. Dodatak šećera obično je svojstven receptima za slatke palačinke, a nekada ga možete zamijeniti i vanilin-šećerom.

Mućenje testa

Sastojke nije potrebno jako miješati jer ćete tako razbiti njihovu strukturu. Takođe, nikada nemojte koristiti štapni mikser, a ako već koristite obični mikser, nakon dodatka brašna stavite ga na najmanju brzinu.

Crni tiganj ili teflon?

Domaćice sa “starom kuhinjskom školom” ne priznaju teflon i uvijek koriste crni običan tiganj.

Na teflonskom tiganju palačinke možemo peći s minimalnom količinom ulja, pa time i ukus može biti drugačiji jer masnoća osigurava punoću ukusa.

Palačinke se peku na jakoj vatri, na dobro ugrijanoj tiganju na maloj količini ulja. Možete koristiti čak i maslinovo ulje, to najviše važi kod pripreme slanih palačinki u mediteranskom ruhu,piše Aura


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh