Hrana i piće

Pet kulinarskih trikova za savršeno pečen krompir iz rerne

Meso s krompirom iz rerne je nedeljni klasik, a ukoliko tražite najbolji način da se arome međusobno prožmu, poslužite se sledećim kulinarskim trikovima.

Advertisements

Pravi krompir

Krumpir s većim udelom škroba bolji je za pečenje, a onaj s manje škroba treba iskoristiti za kuvanje.

Kuvanje u hladnoj vodi

Većina kuvara krompire skuva pre stavljanja u rernu, ali razlike su u tome što ih neki kuvaju dok ne omekšaju do kraja, a drugi ih vade nakon desetak minuta. Gordon Remzi savetuje da ih najpre ogulite, prepolovite pa stavite kuvati u hladnu vodu na osam minuta.

Začini

Nakon kuvanja krompir ocedite. Želite li dodati začine poput čilija, soli i bibera, prelijte krompire uljem ili masnoćom. Ostavite ih pet minuta, dodajte u lim za pečenje pa dodatno nauljite.

Vreme pečenja

Gordon nakon kuvanja krompire peče oko 45 minuta na 200 °C. Heston Blumental peče ih na 180 °C oko 20 minuta, ali ih i duže kuva (20 minuta). Obojica savetuju često okretanje. Želite li da budu hrskaviji, kuvajte ih pet minuta pa pecite 20 minuta na 220°C.
ž
Dodatna doza hrskavosti

Krompir će biti hrskav ako ga isečete na kriške i pospete mešavinom koju napravite od po dve kašike kukuruznog brašna i palente i kašičice omiljenih začina poput mlevene paprike i kurkume. Stavite ih na rastopljenu mast u rernu i pecite na 200 °C oko pola sata pa promešajte i nastavite peći dok se ne zarumeni,piše Stvarukusa

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh