Hrana i piće

Sezona je jagoda, iskoristite ih i napravite sebi džem

Sezona jagoda je u punom jeku, a ako ste ljubitelj ove vrste bobičastog voća, predlažemo vam da napravite džem od jagoda te na raj način uživate u njegovom okusu cijele godine.

Pekmez - blogspot

Za pripremu džema od jagoda potrebno vam je 3 kg očišćenih i opranih jagoda i 2 kg šećera. Jagode očistite, pošećerite i ostavite da odstoje kako bi pustile sok. Nakon toga jagode stavite u šerpu i uključite šporet na najjači stepen pa smanjite na umjerenu temperaturu nakon što proključaju. Smjesu povremeno miješajte i skidajte pjenu koja se stvara. Za nekih 30-40 minuta (otprilike kada više nema pjene) džem je gotov.

Od ove količine jagoda i šećera dobit ćete 4-5 teglica džema. Tegle je potrebno stelirizirati u rerni na 150 stepeni oko 60 minuta. U vruće tegle sipajte vruć džem, a čuvajte ga na mračnom i hladnom mjestu.

Ukoliko želite napraviti zdravu varijantu džema od jagoda, umjesto šećera koristite med. Na 1 kg jagoda potrebno vam je 70 gr meda i 60 ml limunovog soka, a pustupak pravljenja je isti kao kod standardnog džema od jagoda.

Džem od jagoda možete koristiti kao premaz, ali i kao dodatak slasticama i kolačima, piše “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh