Hrana i piće

U ovome je tajna najukusnijih kiflica na svijetu

Ko ne voli kiflice, naročito dok su još tople… A tek kada ih pripremite na ovaj način, užitak je još veći jer nećete moći da se odvojite od njih.

Kiflice - Aura.ba

Tajna ovih najmekših kiflica krije se u jajima i maslacu, a namaz birajte po želji. Možete ih napuniti sirom ili svježim sirom u kombinaciji sa spanaćem, piše Aura.

Sastojci:

1.000 grama bijelog brašna
3 jaja
1 kašičica šećera
3 šoljice suncokretovog ulja
400 ml toplog mlijeka
100 grama maslaca i 50 grama za rendanje
1 kašičica soli

Priprema:

U manjoj posudi stavite kašiku brašna, kvasac, šećer i dio mlakog mlijeka, pa dobro promiješajte. Ostavite na toplom da se diže. U veću posudu saspite brašno, dodajte so, u sredini napravite udubljenje i dodajte pripremljeni kvasac, ulje, mlako mlijeko, otopljeni maslac i jaja. Izmiješajte mekano tijesto (po potrebi dodajte još malo mlakog mlijeka). Mijesite dugo dok ne dobijete glatko i rastezljivo tijesto koje se odvaja od ruku i posude. Pokrijte krpom i ostavite na toplo da se diže jedan sat. Potom ga ponovo promiješajte par minuta.

Podijelite tijesto na četiri jednaka dijela i od njih formirajte kugle. Stavite ih na nauljen papir, prekrijte krpom i pustite da se „odmaraju” još petnaestak minuta.

Od svake kugle oblikujte okruglu koru debljine oko 1 cm i isjeckajte je na osmine, tako da dobijete 32 komada u obliku trogula. Savijajte ih u kiflice od šireg kraja prema užem. Poredajte ih u lim, pospite brašnom, po njima narendajte maslac i pecite u rerni koju ste prethodno zagrijali na 250 Celzijusa, a prije pečenja smanjili na 200,
Kiflcie su gotove kad dobiju žutorumenu boju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh