Hrana i piće

Kokice mogu biti jako zdrava grickalica? Zavisi od pripreme

Kukuruz je cjelovita žitarica koja sadrži dosta hranjivih sastojaka poput vitamina, minerala, vlakana i antioksidanata koji pomažu organizmu u borbi protiv raznih bolesti. Osim toga, one su i zasitne za razliku od rafiniranih žitarica, koje u procesu prerade izgube vlakna i nutrijente.

No image - Haber.ba

Znanstvenici čak tvrde da unos cjelovitih žitarica ima veze i s dužim životom, manje upala i nižim rizikom od srčanim bolesti, tumora, dijabetesa i pretilosti.

Kažu i da tri porcije cjelovitih žitarica na dan smanjuju BMI (indeks tjelesne težine) i salo na trbuhu.

Mnoge znanstvenike i nutricioniste brine utjecaj GMO hrane na zdravlje, pogotovo jer ona nije još dovoljno istražena. A ako želite izbjeći GMO, na vrećici s kokicama potražite oznake koje potvrđuju da nije GMO ili da su proizvedene organskim putem, piše 24sata.

Ulje

Kad kupujete kokice obratite pažnju na vrstu ulja na popisu sastojaka. Najbolja i najzdravija ulja su ekstra djevičansko maslinovo i avokadovo ulje. Zdrava ulja su dobra za srce, a imaju antiupalna svojstva i mononezasićene masti (MUFA), savjetuje nutricionistica, dr. Cynthia Sass, i objašnjava:

– Ulja koja imaju više omega 6 masnih kiselina spadaju među ulja koja mogu potaknuti upale, a tu spadaju suncokretovo, sojino i kukuruzno ulje. Kokice doma možete peći u mikrovalnoj bez ulja, a onda im dodati maslinovo ili avokadovo, zdravo ulje – kaže i dodaje da treba pripaziti i da same kokice ne sadrže mnogo štetnih, loših ulja.

Začini

– Razmislite i o tome što se dodaje kokicama. U kupovnim kokicama mogu iz vrećice biti dodani ‘jednostavni’ začini poput soli i crnog papra, ili neki konvencionalni, štetniji i neorganski mliječni sastojci poput maslaca ili sira. Slatke kokice često sadrže štetne šećere ili zaslađivače, pa prije nego navalite, provjerite što je točno u vrećici – kaže dr. Sass.

Dodaje i da, ako ih radite doma, možete biti kreativni pa dodati suho voće, orašaste plodove ili sjemenke, a možete ih jesti s umakom od kurkume ili ih samo posuti paprom, cimetom ili kakaom.

Ako kokice sami pripremate kod kuće vi kontrolirati i koliko soli i drugih začina stavljate na kokice.

Zaključak

– Sve u svemu, kokice mogu biti zdrava grickalica, ali njihova nutritivna kvaliteta varira – kaže dr. Sass. Objasnila je i da su najzdravije one od organskog kukuruza koji nije GMO uzgojen, začinjene ili pečene na maslinovom ili avokadovim ulju i s malo himalajske soli.

Pripazite i na količinu, a preporučeno je pojesti najviše tri do tri i pol šalice odjednom. Inače, vrećica ili kartonska kutija kakva se kupi u kinima sadrži ugljikohidrata koliko i pet šnita kruha, a pune su i natrija koje su štetne za želudac, objašnjava dr. Sass.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh