Hrana i piće

Važna pravila za pripremu jaja za Uskrs / Vaskrs: Koliko se kuhaju da ne popucaju, koliko mogu da stoje na sobnoj temperaturi

Kupujte čista i neoštećena jaja, i obavezno ih prije kuhanja operite mlakom vodom

Uskrs - Nezavisne.com

Bliže se praznici, a samo dva dana prije uživaćemo u omiljenom običaju – farbanju jaja.

Pored estetike, važno je da vodimo računa i o zdravlju. Kako praznična jaja uglavnom dosta stoje – prvo čekajući od petka do nedelje, a zatim stoje na stolu do se ne pojedu (bar 2-3 dana), prenosimo vam nekoliko najvažnijih saveta za kupovinu:

– Ako jaja kupujete na pijaci, obavezno idite rano ujutro, kako biste izbegli jaja koje dugo stoje na štandu, naročito ako je napolju vruće;

– Kupujte čista i neoštećena jaja;

– Prikuvanju jaja, najbolje ih je kuvati 12 minuta od trenutka vrenjaAko ne farbate jaja prirodno, odnosno pomoću namirnica jakih boja, kad kupujete boje u kesicama, uzimajte one koje su označene kao prehrambene boje;

– Sirova jaja su potencijalan izvor salmonele, piše 24sata.hr, pa se savetuje da ih pre kuvanja i ukrašavanja operete mlakom vodom;

– Ofarbajte onoliko jaja koliko ste sigurni da će se pojesti, jer je veliki greh bacati hranu, a naročito vaskršnja jaja;

– Jaja koja su ofarbana, neoljuštena i bez oštećene ljuske, a stoje nekoliko sati na sobnoj temperaturi ili su nekoliko puta vađena iz frižidera, trebalo bi da pojedete u roku od jednog do dva dana,prenosi Stil


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh