Hrana i piće

Najbolji doručak za dijabetičare

Doručak je obavezan za dijabetičare!

Kontrola dijabetesa - RTL.hr

Ova bolest nastaje kad pankreas ne proizvodi dovoljno hormona insulina ili tijelo ne reaguje na insulin. Međutim, male izmjene u režimu ishrane mogu da spriječe povećanje šećera u krvi, piše “Lepa & Srećna“.

Nutricionisti tvrde da su jaja odlična namirnica za doručak i da njima možemo da oborimo šećer, ali i da smanjimo rizik od srčanih oboljenja.

Jaja povećavaju količinu dobrog holesterola u krvi pri čemu, takođe, poboljavaju osjetljivost organizma na insulin. Povećanjem dobrog holesterola, tijelo lakše podnosi i loš holesterol.

Važno je da jedete cijela jaja, a ne samo bjelanca kako se u modernim dijetama preporučuje. Nemojte ih pržiti niti pretejrano soliti, već ih obarite i poslužite sa salatom – jedno jaje dnevno koristi svima, ali najbolje je da se posavjetujete sa ljekarom koji prati vaše zdravstveno stanje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh