Hrana i piće

“Lažna hrana” je svuda oko nas, postoji nekoliko znakova koji je otkrivaju

“Krivotvorina” hrane je unosan i isplativ posao, a čak i najobičnija hrana može biti zapravo lažna, prenosi BrightSide. Obratite pažnju na nekoliko detalja koji će vam odati da li je vaš proizvod pravi ili nije.

Jesti - Blogspot

Mljeveno meso koje se koristi za hamburgere više se ne pravi samo od mljevenog mesa, te postoje velike tvornice koje prave alternativu za ovo meso. Najbolji način da izbjegnete “lažno” meso jeste da sami pravite hamburgere i izbjegavate jesti brzu hranu, piše “Klix“.

Veoma je popularno i mesno ljepilo koje se koristi kako bi se sastavili otpatci od pravog mesa koji bi inače završili u smeću. Ovaj proces se naziva tranglutaminaza i prevelika konzumacija može uzrokovati alergijske reakcije, probavne smetnje i još mnogo toga. Izbjegnite ga tako što ćete kupovati meso samo od provjerenih proižvođača, te tako što nećete kupovati smrznutu hranu.

Još davne 1966. godine proizvedena je zamjena za šlag koji se sastojao od kokosovog ulja, kukuruznog sirupa, prirodne arome i sredstva za gustoću. Razlika nije lako uočljiva, primjetit će je uglavnom stručnjaci. Ipak, ukoliko želite pravi šlag obratite pažnju na sastojke, jer pravi šlag ne smije uključivati biljne masti i šećer.

Jedna od čestih varki u prehrambenoj industriji jeste i prodaja borovnica, te je potrebno da obratite pažnju na spisak sastojaka na proizvodu koji kupujete. Ukoliko na njemu piše da sadrži indigo karmin (E132), to znači da u njemu nema borovnice.

Cimet ima svoju kopiju, zove se cassia i ima malo drugačiji miris te je opasna po zdravlje. Razlikujte ih po nazivu, pravi cimet se zove Cinnamomum verum, dok se cassia zove Cinnamomum aromaticum.

Najveće iznenađenje su ipak varke sa jabukama. One su stvarne, ali se u njih često ubrizgavaju aditivi koji su veoma opasni dok se njihov životni vijek nerijetko produžava voskom. Ukoliko želite kupiti prave i zdrave jabuke bez dodataka hemikalija, potražite one koje nisu sjajne i nisu kopija jedna druge.

Lažna jaja ćete prepoznati tako što obično imaju veoma grube ljuske, veća su od pravih jaja i imaju previše žute žumanjke.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh