Hrana i piće

KOJE NAMIRNICE NE SMIJETE NIKAKO PODGRIJAVATI U MIKROVALNOJ

Teško da se u današnjem vremenu možemo zamisliti neku kuhinju u kojoj nedostaje mikrovalna.

Mikrovalna - Blogspot

U njima obično pravimo kokice, toplu čokoladi ili pak podgrijavamo ostatke ručka. Svi dobro znamo što nikad ne smijemo stavljati u mikrovalnu poput posuda od aluminija ili stiropora, ali jeste li znali da postoje namirnice koje nikako nije preporučljivo podgrijavati na taj način. Ako želite očuvati svoje zdravlje najbolje je da se pridržavate ovih pravila, stoga pripazite kako pripremate hranu i kako je grijete, piše Aura.

Mikrovalna pećnica može biti pogubna za neke namirnice koje nakon zagrijavanja u njoj mogu izgubiti kvalitetu, ali i postati toksične, a u nastavku možete pročitati koje su to.

Jaja

Jaje u mikrovalnoj definitivno nisu dobra ideja. U mikrovalnoj možete napraviti kajganu, ali nemojte pokušavati skuhati tvrdo kuhana jaja. Kada se zagriju, para iz jaja nema gdje otići pa se povećava pritisak, a jaja mogu lako eksplodirati. Uglavnom kako biste izbjegli ovakve situacije, jaje nikad nemojte stavljati u mikrovalnu.

Piletina

Podgrijavanjem piletine proteini iz piletine mijenjaju svoj sastav te se teško probavljaju. Ostatke ručka s piletinom najbolje je konzumirati hladne, ili komade mesa ubaciti u sendvič ili salatu.

Zamrznuto meso

Kada meso odmrzavate u mikrovalnoj riskirate zarazu bakterijom jer se meso neće podjednako otopiti. Radije meso otopite na neki drugi način.

Riža

Uopće nije dobra ideja podgrijavati ostatke vašeg omiljenog rižota s tikvicama u mikrovalnoj. Riža sadrži bakterije koje preživljavaju čak i kuhanje, pa ju je najbolje konzumirati odmah nakon pripremanja. Radi se o visoko otpornoj bakteriji koja se zove Bacillus cereus. Toplina ubija ovu bakteriju, ali može proizvesti spore koje su toksične, te iznenađujuće otporne na toplinu.

Povrće

Neke vrste povrća ne treba podgrijavati u mikrovalnoj kao što je celer koji sadrži nitrate koji postaju otrovni i kancerogeni poslije naknadnog zagrijavanja, a špinat nakon zagrijavanja u mikrovalnoj gubi svu kvalitetu i može izazvati trovanje. Proteini iz gljiva se usljed zagrijavanja u mikrovalnoj mijenjaju što će prouzrokovati nadutost. Zagrijani krumpir gubi ukus, a čak može biti uzročnik botulizma. Zagrijavanje cvekle također nije preporučljivo budući je također puna nitrata.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh