Hrana i piće

Recept za sočnu čokoladnu tortu bez konkurencije

Recept za sočnu čokoladnu tortu bez konkurencije

cokoladna torta-Dnevnik.hr

Otkrijte spoj laganog biskvita, fine čokolade i kiselog vrhnja u torti koju ćete napraviti začas. Bogata, elegantna i nadasve sočna, ova je starinska torta od čokolade idealna kako za obiteljska vikend-druženja, tako i za vaše najsvečanije trenutke. Kad je jednom napravite, stalno ćete joj se vraćati jer će vas osvojiti svojim punim čokoladnim okusom i brzom pripremom, piše “Zadovoljna.hr“.

Starinski kolači imaju baš neki poseban štih, tako je i s ovom jednostavnom, a okusom bogatom čokoladnom tortom.

Sastojci:

-200 g glatkog brašna
-200 g šećera
-1 žličica praška za pecivo
-½ žličice sode bikarbone
-40 g gorkog kakaa
-175 g maslaca
-2 velika jaja
-2 žličice ekstrakta vanilije
-150 ml kiselog vrhnja

Za čokoladnu kremu:

-75 g maslaca
-175 g kvalitetne tamne čokolade
-300 g šećera u prahu
-125 ml kiselog vrhnja
-1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema:

1. Pripremite sve sastojke na vrijeme, neka svi sastojci budu sobne temperature.

2. Stavite u zdjelu omekšali maslac i šećer, izmiksajte ih pa dodajte jaja i sve ostale sastojke i sve dobro izmiksajte, pa prepolovite smjesu i ulijte u dva kalupa od 20 cm koja ste premazali maslacem i obložili papirom za pečenje. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite oko 30-35 minuta.

Izvadite iz pećnice i stavite hladiti u kalupima na rešetku za hlađenje, pa nakon 10-15 minuta izvadite iz kalupa i pustite da se tijesto skroz ohladi.

3. Napravite čokoladnu kremu: na pari otopite maslac i čokoladu pa ostavite da se ohladi. U ohlađenu čokoladu dodajte kiselo vrhnje, ekstrakt vanilije i prosijani šećer u prahu i sve dobro izmiješajte. Ako je krema pregusta dodajte žličicu vruće vode, ako je prerijetka dodajte još šećera u prahu.

4. Stavite prvi biskvit na pladanj, premažite ga trećinom čokoladne kreme, prekrijte drugim komadom biskvita pa cijelu tortu premažite ostatkom čokoladne kreme. Dobro ohladite pa poslužite.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh