Hrana i piće

Tutmač čorba: Zovu je još i čorba od jufkinih krpica

Tutmač čorba je jedna od zahtjevnijih čorbi za pripremiti iz šarenila bosanskohercegovačke kuhinje, ali je vrlo ukusna i atraktivnog izgleda.
Olakšavjuća okolnost za ovu čorbu je da za nju ne treba mnogo novca, više treba vremena, pa je to prava prilika za bh. domaćice, koje ne idu na posao, da uz malo truda dokažu svoje kulinarske sposobnosti, i da obraduju cvoje ukućane.

aura

Tutmač čorba, prema zapisima profesorice Lamije Hadžiosmanović u knjizi „Bosanski kuhar“ se priprema na način da se u dublju šerpu ulije voda. Doda se junetina, peršun, biber u zrnu i ćurekot. Kuha se dok meso ne omekša. Nakon toga, voda se procjedi, meso iščima i vrati. Od brašna, jednog jajeta, ulja, malo soli i mlake vode zakuha se tijesto. Dobro ga nakuhati na brašnu. Od tijesta se naprave pogačice. Pogačice se odozgo pomaste sa malo ulja i pokriju se da odstoje jedan sahat.

Na stolu, na čaršafu razviti tanju jufku i pustiti da se dobro osuši. Savijajuči čaršaf, jufku izlomiti. Vodu vratiti na vatru, pa kada provri u nju usuti četiri kašike izlomljene jufke. Jufka se brzo skuha. Čim omekša, potcvrknuti čorbu rastopljenim maslom u koje treba dodati kašičicu crvene paprike i pobiberiti.
Jufku možemo napraviti i nekoliko dana ranije, jer se suha može održati i po nekoliko mjeseci ukoliko je spremimo u platnene vrećice i ostavimo na suho i hladno mjesto,prenosi Aura
Tutmač čorbu zovu još i čorba od jufkinih krpica.

Potrebno:

Pola kg masnije teletine bez kostiju

deset čaša vode

vezica peršuna

dva-tri zrna bibera

nekoliko zna ćurekota

dvije čorbene kašike ulja

čaša brašna

jedno jaje

dva česna bijelog luka

nepuna čajna kašika soli

kvahvena kašikica mljevenog bibera

kvahvena kašikica crvene paprike

čajna kašika masla


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh