Hrana i piće

Radioaktivni cezijum u japanskoj ribi

U ribama ulovljenim u vodama japanske prefekture Fukušima otkriven je prvi put nakon četiri godine radioaktivni cezijum koji prevazilazi dozvoljene granice, saopštila je danas Asocijacija ribarskih udruženja ove prefekture.

Nuklearka Fukushima - Nezavisne.com

Dozvoljen nivo cezijuma je 100 bekerela po kilogramu, a u jednoj vrsti raže, koja je u četvrtak ulovljena na dubini od 62 metara, registrovan je 161 bekerel, prenosi “Japan Times”.

Ribarska asocijacija obustavila je isporuku ove vrste ribe ulovljene u tim vodama, a isporučena riba biće povučena sa tržišta dok ne bude potvrđeno da je njena upotreba sigurna.

Nadležne službe prikupiće još uzoraka radi istraživanja, a centralna vlada donijeće odluku o sigurnosti ribe.

U prefekturi Fukušima nalazi se nuklearna elektrana koja je usljed snažnog zemljotresa i cunamija 2011. godine teško oštećena, kada je došlo do otapanja jezgra reaktora i curenja radioaktivnog materijala, navodi “Tanjug”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh