Hrana i piće

Veganska ishrana ‒ dobar izbor ili ozbiljna prijetnja po zdravlje djece?

Budući da broj vegana u svijetu a i kod nas sve više raste, stručnjaci u domenu medicine, a naročito nutricionisti, imaju potpuno podijeljena mišljenja o tome da li je i u kojoj mjeri takav način ishrane zdrav za ljude, a posebno za djecu.

Hrana - Radiosarajevo.ba

Veganska ishrana može loše uticati na zdravlje djece, upozoravaju ljekari u Danskoj, u kojoj je sve veći broj vegana.

Prema podacima Danskog vegetarijanskog udruženja, u toj zemlji je samo tokom prošle godine broj vegana porastao sa dvadeset pet na trideset pet hiljada. Ipak, samo nekoliko centara za brigu o djeci nudi ovu vrstu ishrane i za to postoje razlozi.

Bez hrane životinjskog porijekla

Veganstvo podrazumijeva da se u ishrani ne koristi hrana životinjskog porijekla, kao i da se ne upotrebljavaju predmeti, odjeća i bilo koji proizvodi koji sadrže materije životinjskog porijekla. Uopšte, vegani zastupaju način života koji isključuje bilo kakvu okrutnost nad životinjama.

Da li je dobro hraniti djecu na taj način pitanje je oko kojeg se stručnjaci spore. Mnogi pedijatri smatraju da je takva dijeta opasna za dječje zdravlje, da remeti pravilan razvoj, da ne obezbjeđuje dovoljno hranljivih materija i energije.

U jednoj od najvećih bolnica u Kopenhagenu, u Danskoj (Rigshospitalet), svake godine se zabijleži bar jedan slučaj koji pokazuje da je veganski način ishrane štetan za zdravlje djece. Naime, ozbiljna oštećenja na mozgu nastala su kao direktna posljedica veganske ishrane djece mlađeg uzrasta. To su deca koja ne jedu meso, ribu, živinu, kao ni mliječne proizvode, jaja i med.

Argumenti protiv veganskog načina ishrane za djecu

Veganska ishrana uzrokuje nedostatak vitamina B12, gvožđa, cinka i kalcijuma. Hrana životinjskog porekla (meso i mliječni proizvodi) jedini je izvor vitamina B12, neophodnog za stvaranje crvenih krvih zrnaca, ali i za optimalno funkcionisanje nervnog sistema. Kod starijih osoba B12 spriječava demenciju, a još je važniji kod djece, posebno one mlađe od dvije godine, jer se njihov mozak tek razvija. Zbog toga pedijatri upozoravaju da ekstremno sprovođenje takve dijete direktno ugrožava zdravlje djece mlađeg uzrasta.

Alan Lund, glavni doktor u danskoj bolnici tvrdi da se mogu razviti razni moždani simptomi i mišićna slabost, možda i epilepsija, a dugoročno se mogu javiti mentalna i fizička oštećenja.

Mišljenje onih koji su za veganstvo

Generalni sekretar Danske vegetarijanske organizacije ima sasvim suprotne argumente; on ukazuje na podatak da su upravo njegovu organizaciju osnovali doktori 1896. godine i da saradnja sa ljekarima traje već 122 godine. Smatra da je u Danskoj u pitanju nedostatak znanja jer evropski pedijatri su eksperti za djecu, ali ne i za vegansku ishranu.

Bez obzira na oprečne stavove i suprotstavljena mišljenja, ljudi će raditi ono što misle da je najbolje za njihovu djecu. Ipak, važno je da svako dijete ima jelovnik prilagođen njegovim individualnim potrebama, piše “RTS“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh