Hrana i piće

Ako na etiketi od voća ugledate cifru “8”, ne kupujte ga!

Sigurno ste, pri kupovini banana, narandži, limuna obraćali pažnju na etikete zalijepljene na sam plod. Ali, da li ste ikad razmišljali šta one označavaju?

Voće - UspesnaZena.com

Advertisements

Pogledajte, na primjer, bananu. Osim uočljivog logotipa, primijetit ćete na naljepnici i kod koji se sastoji od brojeva. Upravo on donosi veoma važnu informaciju za potrošača.

Banane – Balkanspress.com

Iako GMO proizvodi nisu obilježeni, postoji trik koji može da vam pomogne da prepoznate GMO voće i povrće:

Potražite broj na naljepnici proizvoda, koji se zove PLU (Product Lookup Number)

PLU – Balkanspress.com

Ako je PLU četvorocifreni broj koji počinje sa 3 ili 4, to znači da proizvod nije GMO, ali je gajen po ‘intenzivnom’ principu, odnosno nastao je na farmi koja koristi hemikalije i pesticide.

Petocifreni broj, koji počinje cifrom 9.

Ukoliko broj na naljepnici ima pet cifara koje počinju sa 9, to znači da je proizvod organski, uzgojen bez hemikalija, pesticida, odnosno genetske modifikacije.

PLU – Balkanspress.com

Petocifreni broj, na početku kojeg stoji cifra 8.

“Osmica” – je znak genetski modifikovanog proizvoda, odnosno neprirodno uzgojeni uz primenu genetske modifikacije, piše “Uspešna žena“.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh