Hrana i piće

Recite ne junk foodu: Ćufte za prste polizati, gotove za pola sata

Danas izdvojite samo pola sata i recite ne junk foodu. U restoranima je u posljednje vrijeme iznimno popularna kombinacija turskih/švedskih čufteta s pireom, a s lakoćom taj obrok možete pripremiti i kod kuće.

Advertisements

SASTOJCI

800 g mljevenog mesa

2 jaja

150 g luka

170 g krušnih mrvica

1 kašika nasjeckanog kopra

1 kapika začina

3 kašike ulja

800 ml vode

1 goveđa kocka

50 g maslaca

2 kašike oštrog brašna

1 kašika soli

100 g džema od brusnice

PRIPREMA

Tradicionalne turska/švedska čufteta rade se od mljevenog mesa kojim dodajete dva jaja, sitno narezani luk, krušne mrvice, kopar i kašiku začina i sve se dobro promiješa. Nakon što ste dobili smjesu, rukama oblikujte kuglice veličine oraha, a zatim u tavi zagrijte ulje te u dva navrata prepržite čufteta dok ne poprime smeđu boju.

Nakon što ste ih prepržili, izvadite ih iz tave i ostavite da odstoje na toplom. U posebnom loncu zakuhajte vodu u koju dodajete goveđu kocku i miješajte dok se kocka ne otopi. U tavu u kojoj ste pekli kuglice rastopite maslac, a nakon toga dodajte brašno te miješajte dok ne dobijete žutu boju te zatim u brašno ulijte vodu s goveđom kockom.

Čitav postupak završava dodavanjem čufteta koje se zatim kuhaju desetak minuta u dobivenom umaku i fantastičan obrok je spreman za serviranje uz kašiku džema od brusnice,piše Radiosarajevo


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh