Hrana i piće

JEDITE SLATKO, A MRŠAVITE: Ovaj kolač možete jesti koliko želite!

Ukoliko ne možete da se odreknete slatkiša, ali želite da se zdravo hranite, mi vam dajemo idealan recept za sirovi čizkejk.

Čizkejk - Stvarukusa.rs

Advertisements

Najprije da pojasnimo, sirovi čizkejk se pravi od namirnica koje nisu prošle kroz industrijsku preradu i nisu termički obrađene, što znači da ova poslastica u sebi sadrži sve neophodne hranljive materije.

Ovaj sirovi čizkejk je fenomenalan izbor za vegane, one koji su na dijeti ili vode računa o ishrani. Biće odlična poslastica čak i za gurmane koji su navikli na mnogo jače slatkiše jer će zadovoljiti vašu potrebu za slatkim, zasitit će vas, a pun je namirnica koje obiluju proteinima i vitaminima neophodnim za zdravlje i normalno funkcijonisanje organizma.

Postupak je jednostavan i nema mnogo sudova za pranje. Evo šta je potrebno…

Sastojci:

za podlogu

  • 200g badema
  • 160g svježih hurmi (hurme, datulje, datule)
  • veći prstohvat soli
  • malo kokosovog ulja da povežemo masu

za fil

  • 300g indijskih oraha potopite u vodu i ostavite najmanje 5 sati
  • sok od 2-3 limuna (oko 80ml)
  • šipka vanile ili 1.5 kašičica ekstrakta
  • 100ml istopljenog kokosovog ulja (oko 80g)
  • 90ml meda (oko 120g) ili agavinog sirupa (za vegan verziju)
  • 150-170g malina

Podloga:

Svježe hurme ostavite u toploj vodi oko pola sata. Nakon toga ih očistite i ubacite u blender, dodajte potom bademe, prstohvat soli i sameljite u multipraktiku. Za ovo će vam biti potrebna malo jača mašina. Ukoliko nakon sjeckanja ne možete obrazovati lopticu od smjese dodajte malo kokosovog ulja da se smjesa sjedini. Ne brinite ako neki badem ostane krupniji.

Fil:

Indijske orahe dodajte u multipraktik, potom sok od 3 limuna, ekstrakt vanile i 100 ml kokosovog ulja istopljenog, 90 g meda ili agavinog sirupa a možete i više ako želite da poslastica bude slađa. Sve sameljite tako da masa na kraju bude glatka i na kraju dodajte maline, najbolje odmah izvađenje iz zamrzivača.

Dobijenu podlogu stavite u kalup prečnika 22 cm koju ste predhodno obložili folijom i preko podloge sipajte fil. Ovako dobijenu poslasticu stavite u zamrzivač na par sati i izvadite je pola sata prije služenja.

Ukus je fenomenalan, podsjeća na sladoled a ima teksturu kremaste torte, piše “Srbija Danas“.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh