Hrana i piće

Kolač koji vrijedi svakog truda: Savršena bijela bajadera

Bijela bajadera se brzo pravi, malo sporije sječe ako hoćete precizne bajaderice ali trud oko njih se isplati.

Bijela bajadera - Šerpica

Advertisements

Potreban je tanak, oštar nož, malo ga zagrijati u vrućoj vodi, obrisati i polako krenuti rezati. Prvo do bijelog dijela pa potom još jednom proći nožem skroz do keksa tj. tamnijeg dijela, piše “Šerpica“.

Sastojci i priprema:

1. dio:

  •  400 g mljevenog keksa
  • 200 ml vode
  • 200 g šećera
  • 200 g margarina

2. dio

  •  150 ml vode
  • 300 g šećera
  • 400 g mlijeka u prahu

Za prvi dio ušpinujte šećer tj. prokuhajte oko desetak minuta, dodajte margarin i čim se rastopi sklonite sa ringle. Kada se tek malo prohladilo umješajte keks pa smjesu istresite u tepsiju dimenzije 25x30cm. Poravnajte kašikom.

Za drugi dio ušpinujte opet šećer, dodajte margarin i čim se istopi sklonite sa šporeta. Prebacite u vanglu jer je potrebno mutiti mikserom. Dodajte lagano mlijeko u prahu i mutite par sekundi tj. dok smjesa ne postane glatka. Odmah, bez čekanja prelijte preko dijela od keksa, razmažite i ostavite da se kolač dobro stegne pa tek onda izrežite.

Možete ukrasiti ukrasnim bombonicama ili topljenom čokoladom (2 rebra čokolade), ukrasite dok je bijeli dio još mekan tj. odmah.

Uživajte u odličnim bajadericama. Prijatno.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh